Kahramanmaraş merkezli deprem geniş bir cağrufyada tarım ve hayvancılık faaliyetlerine zarar verdi, çalışmaları aksattı.
Hatta bu yüzden gıda arz güvenliğini sağlamak için domatesin ihracatına kısıtlama getirildi.
Deprem bölgesinde tarım ve hayvancılığın tekrar canlanması için çalışmalar yürütülüyor.
Şu ana kadar 948 dosya için başvuruldu
Tarım Sigortaları Havuzundan (TARSİM) yapılan açıklamaya göre, depremin ilk gününden bu yana alınan hasar ihbar 5 bini buldu. Sigortalılara 948 dosya için 11 milyon TL hasar ödemesi gerçekleştirdi.
“Bitkisel ürün sigortalarında Türkiye ortalaması yüzde 22”
Bitkisel üretimde, tarım sigortası anlamında da kritik öneme sahip olan buğday, kayısı, pamuk, limon, narenciye ve mandalina öne çıkıyor. Bitkisel ürün sigortalarında Türkiye ortalaması yüzde 22 civarında. Deprem bölgesindeki sigortalılık durumuna baktığımızda, Osmaniye’de yüzde 29, Adıyaman’da yüzde 20 ve Adana’da yüzde 26 civarında olduğunu görüyoruz.
Hasar ihbar adedi 5 bini buldu
Serpil Günal, TARSİM olarak depremin ilk gününden itibaren hasar ihbarları almaya başladıklarını ve ihbar adedinin 5 bini bulduğunu belirterek, şu bilgileri verdi:
İhbarlarda ağırlıklı olarak, büyükbaş, küçükbaş, arıcılık ve özellikle Malatya’da kümes hayvanları branşları ile sera sigortası branşlarında ihbarlar aldık. İhbar alınan illerde sırasıyla Malatya, Kahramanmaraş, Gaziantep, Hatay, Adıyaman ve Şanlıurfa öne çıkıyor. Alınan hasar ihbarlarını takiben sahada hasar tespit çalışmalarına hızla başlandı. Bu çalışmalarda 97 eksper görev aldı. 4 bin 409 adet dosyanın işlemi tamamlandı. 727 adet dosyanın işlemi de devam ediyor. Deprem kaynaklı olarak; 600 bin 683 adet büyükbaş, küçükbaş, kanatlı hayvanda ve kovanda, 124 dekar alanda hasar meydana geldi.
Büyükbaş ve küçükbaş hayvan hayat sigortaları
Günal, büyükbaş ve küçükbaş hayvan hayat sigortaları branşlarında, Diyarbakır, Kahramanmaraş, Gaziantep, Adıyaman, Hatay, Malatya, Kilis ve Şanlıurfa’da 921 adet hasar dosyasının işlemlerinin tamamlandığını, üreticilere 5 milyon TL hasar ödemesi gerçekleştirildiğini bildirdi.
“Sera sigortası branşında Hatay ve Kahramanmaraş’ta, 1,5 milyon TL hasar ödemesi yapıldı”
Kümes hayvanları hayat sigortası branşında, Malatya’da 17 hasar dosyasının işlemlerinin tamamlandığını, üreticilere 4,4 milyon TL hasar ödemesi gerçekleştirildiğini aktaran Günal, sera sigortası branşında ise Hatay ve Kahramanmaraş’taki 7 hasar dosyasının işlemlerinin tamamlandığını, 1,5 milyon TL hasar ödemesi gerçekleştirildiğini anlattı.
“24 milyon TL daha hasar ödemesi gerçekleştirmeyi öngörüyoruz”
Günal, “Çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor. Bu hafta tamamlamayı planlıyoruz ve sigortalılarımıza 24 milyon TL daha hasar ödemesi gerçekleştirmeyi öngörüyoruz.” ifadelerini kullandı.