MİTHAT YURDAKUL / Ankara – AK Parti, deniz ve göl yüzeylerini enerji üretimine açacak kanun teklifini TBMM Başkanlığı’na sundu. Teklife göre, denizler, baraj gölleri, doğal ve yapay göller üzerinde ‘yüzer güneş enerjisi santralleri’ kurulabilecek. Düzenleme ile ayrıca, yerli Karadeniz gazı ve ithal doğal gazın da Türkiye’de işlenerek LNG (sıvılaştırılmış doğal gaz) olarak Avrupa ve diğer bölgelere ihraç edilmesinin önü açılacak.
Tarımsal sulama
Enerji alanında düzenlemeler içeren 16 maddelik kanun teklifine göre, içme-kullanma suyu temin edilen rezervuarlar, sulak alanlar ve kıyı ve sahil şeritleri hariç olmak üzere denizler, baraj gölleri, doğal ve yapay göller üzerinde yenilenebilir enerji kaynak alanı (YEKA) ilan edilerek yenilenebilir enerji santrali kurulabilecek. Bu alanlarda, Devlet Su İşleri ve sulama birliklerine de tarımsal sulama amaçlı tesislerin elektrik ihtiyacını karşılamak amacıyla santral kurma izni verilecek.
Deniz ve göl yüzeylerine kurulan yüzer güneş enerjisi santralleri enerji üretebiliyor. Dünyada özellikle 2018 yılından itibaren su yüzeylerine yüzer güneş enerjisi santrali kurulumu hızlanırken, günümüzdeki toplam kurulu güç 6 bin megavata ulaştı. Türkiye’nin de yenilenebilir enerjiden elektrik üretimi hedeflerine ulaşabilmesi için önümüzdeki dönemde su yüzeylerine güneş enerjisi santrali kurulabilecek.
LNG ihracatı mümkün olacak
Teklifle, LNG ile ilgili düzenleme yapılacak. ‘Doğal gazın sıvılaştırılması’ tanımının yapılmasıyla, uluslararası düzeyde doğrudan LNG ihracatı mümkün olacak. Son dönemde yaşanan enerji krizleri nedeniyle başta AB ülkeleri olmak üzere Türkiye üzerinden doğal gaz ve LNG ihracatı talepleri yapıldığı, yeni düzenlemeyle hem Karadeniz gazının hem de dışarıdan alınan doğal gazın Türkiye’de sıvılaştırılarak dünya piyasalarına LNG olarak pazarlanabileceği ifade edildi. Türkiye’nin doğal gazda ticaret merkezi olma hedefi çerçevesindeki düzenlemeyle, Türkiye’nin doğal gaz ticaretindeki yerinin sağlamlaştırılması hedefleniyor. Yüzer LNG terminallerinin faaliyetlerinin kolaylaştırılmasını amaçlayan teklif, Türkiye üzerinden yapılan doğal gaz ihracatında da tek izinle birden çok ülkeye satış yapılmasına olanak sağlıyor.
Üretim 2.7 milyon metreküpe ulaştı
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu ile birlikte Filyos Doğal Gaz İşleme Tesisi ve Filyos Limanı’nda incelemede bulundu. Bakan Bayraktar, Filyos’un Türkiye’nin doğal gaz üssü haline geldiğini belirterek, “Bugün itibarıyla üretimimiz 2,7 milyon metreküpe ulaşmış durumda. İnşallah en kısa zamanda bu üretimi 10 milyon metreküpe, akabinde de nihai olarak günlük 40 milyon metreküpe çıkarmayı ve 15 milyon hanemize doğal gazı buradan tedarik etmeyi hedefliyoruz” diye konuştu. Sakarya Gaz Sahasında şu ana kadar 23 kuyu kazdıklarını ifade eden Bayraktar, “Dünyanın en hızlı geliştirilen projelerinden biri oldu. 170 kilometre mesafeden gazı taşıyoruz. Buradan da BOTAŞ’ın sisteminden evlerimize, tüketicilerimize ulaştırıyoruz. İnşallah projeyi önümüzdeki süreçte daha da hızlandırmak suretiyle milletimizin, memleketimizin, sanayimizin, evlerimizin ihtiyacı olan doğal gazın önemli bir kısmını buradan sunmuş olacağız” dedi.
Dev lojistik merkez
Bakan Abdulkadir Uraloğlu da yaptığı açıklamada, “Ülkemizi daha ileriye götürecek, sektöründe lider pozisyona taşıyacak dev bir lojistik merkezi projesi olan Filyos Limanı, 13 geminin elleçlemesi yapılabilecek, yıllık 25 milyon ton kapasiteye sahip olarak, 14 ve 19 metre derinliğindeki rıhtımlarıyla büyük tonajlı gemilere hizmet verebilecek” ifadesini kullandı. -ANKARA Milliyet