Demansla savaşta yapay zekâ silahı

Tıbbi imkanlarla ömür uzadıkça demans (bunama) riski artıyor. Bunama riski olan insanları çok önceden belirleyip ona göre tedavi uygulamak için de “NEURii” adlı küresel bir araştırma yürütülüyor. Yapay zekanın kullanılacağı bu çalışma kapsamında, bunama riskini çok önceden öngörülebilecek yazılım (dijital) araçları geliştirilmesi hedefleniyor. İngiliz Guardian gazetesinin haberine göre, İskoçya’daki Edinburgh ve Dundee üniversitelerinden araştırmacılar da bu küresel araştırmanın bir parçası olarak, 10 yıl boyunca ülkelerindeki hastaların beyin taramalarını inceleyecekler.

Teknoloji desteğiyle

İskoçya’daki bilim insanları, hastalara ait 1.6 milyon beyin BT’si (Bilgisayar tomografisi) ve MRI’nı (Manyetik rezonans görüntüleme) inceleyecek. Ekip, insanların bunama riskini en erken ve çok iyi öngörmeye yardımcı olacak bulguları belirlemek için de hastaların görüntü verilerini, ilgili sağlık kayıtlarıyla eşleştirmek amacıyla yapay zeka ve makine öğrenimini kullanacak. Bu dev çalışmadaki en büyük hedef, demans riskini hastalık daha ortaya çıkmadan belirlemek ve gelişmesini önleyecek daha kesin tedavilerin gerçekleştirilmesine yardımcı olmak.

Erken aşamada uyarı imkanı

– Dundee Üniversitesi’nde yapay zeka ve tıbbi görüntüleme uzmanı olan Prof. Emanuele Trucco, “Beyin taraması çalışmasıyla ilgili yeni veriler, nörolojik araştırmalar için büyük fayda sağlayacak. Çalışmanın sonunda bunama riskini mümkün olan en erken aşamada işaretleyen bir dizi yazılım aracına sahip olacağız” dedi.

– Edinburgh Üniversitesi’nden Prof. Will Whiteley de “Yeni çalışma, beyin taramalarının demans riskini tahmin etmek için daha iyi kullanılmasını, erken teşhisi ve yeni tedaviler geliştirilmesini sağlayacak” diye konuştu.

2050’ye kadar 153 milyon hasta

Dünya çapında demans hastalarının sayısının 2050 yılına kadar üç katına çıkarak 153 milyona ulaşması öngörülüyor. Araştırmacılar bunun sosyal ve sağlık bakım sistemleri için hızla büyüyen bir tehdit olduğu konusunda uyarıda bulunuyor. Araştırmalar demansla bağlantılı sağlık maliyetlerinin yılda 1 trilyon doları (34 trilyon TL) aştığını gösteriyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir