Mithat Yurdakul / ANKARA – Türkiye, hayvan sağlığına yönelik veterinerlik ürünleriyle ilgili mevzuatında değişikliğe giriyor. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın hazırladığı taslağa göre, hayvan tedavilerinde “yenilikçi tedavi ürünleri” kapsamında, gen tedavisi, rejeneratif tıp, doku mühendisliği, kan ürünleri tedavisi ve faj tedavisi gibi tedaviler mevzuata girecek. Söz konusu ürünlerin kullanımıyla, et ve süt üretimini artırmak hayvanlara genetik düzenleme yapılması mümkün olabilecek.
Milliyet’in aldığı bilgiye göre, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Avrupa Birliği mevzuatını temel alarak hazırladığı yönetmelik taslağının yürürlüğe girmesiyle, hayvan tedavilerinde “yenilikçi tedavi ürünleri” de kullanılabilecek. Bu kapsamda gen tedavisi, rejeneratif tıp, doku mühendisliği, kan ürünleri tedavisi ve faj tedavisi için özel olarak geliştirilmiş ürünler ile nanoteknoloji ile üretilen ürünler yer alacak.
PERFORMANS İYİLEŞTİRMESİ
Gen tedavisi, genetik materyalin değiştirilmesi veya tamir edilmesi yoluyla genetik hastalıkları tedavi etmek veya genetik olarak belirli özellikleri hayvanlara kazandırmak amacıyla kullanılıyor. Genetik materyalin hassas şekilde düzeltilmesine dayanan tedaviyle, kalıtımsal hastalıkları tedavi etmeye yönelik müdahaleler geliştirilebilirken, iklim koşullarına karşı daha sağlıklı ve dayanıklı genetik özellikler hedeflenebiliyor. Gen tedavisi, hayvanlarda performans iyileştirmesi için de kullanılıyor. Bu kapsamda sığırlarda et üretimini artırmak amacıyla genetik olarak değiştirilmiş hayvan üretme çabaları bulunuyor.
HAYVANLARA KÖK HÜCRE TEDAVİSİ
Doku mühendisliği de hayvanlarda hastalıklı veya yaralanmış dokuları onarmak veya yeniden oluşturmak amacıyla biyolojik, kimyasal ve mühendislik prensiplerini birleştiriyor.
Böylece, travma sonucu zarar görmüş bir hayvanın hasarlı dokularını yeniden oluşturulabiliyor veya eksik organlar yerine koyulabiliyor.
Hayvanlarda rejeneratif tıp uygulamaları, veteriner tıp alanında kullanılan yenilikçi yöntemler olarak kabul ediliyor ve genellikle yaralanan veya hastalanan hayvanların iyileştirilmesinde kullanıyor. Bu kapsamda kök hücre tedavileri ile hayvanlardan alınan kök hücreler, yaralı veya hasar görmüş dokuların onarılmasında kullanılabiliyor. Özellikle eklemlerdeki dejeneratif rahatsızlıkların tedavisinde kök hücre terapilerine başvurulabiliyor.
BAKTERİLERE KARŞI FAJ TEDAVİSİ
Bir diğer yenilikçi hayvan tedavi yönteminde de bakteriyel enfeksiyonlara karşı faj terapisi kullanılıyor. Fajlar, bakterileri hedef alıyor.