Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yeni yetki! Otomobilde ÖTV düzenlemesi gelir mi? İşte cevabı…

Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğ ile otomobillerden alınan ÖTV’ye ilişkin yeni bir düzenlemeye gidildi. Tebliğin “vergi oranı ve yetki” başlıklı maddesinde yapılan düzenlemeyle, maddedeki “Bakanlar Kurulu” ibaresi “Cumhurbaşkanı” olarak değiştirildi. Önceki uygulamada Bakanlar Kurulu’na ait “motorlu araçların ÖTV oranlarını bir katına artırma veya sıfıra kadar indirme” yetkisi, Cumhurbaşkanına ait olarak “ÖTV oranları ve matrahlarının alt ve üst sınırını 3 katına kadar artırma veya sıfıra indirme” şeklinde yeniden düzenlendi. Peki otomobilde ÖTV düzenlemesi gelir mi? Otomotiv İşletmecisi Göksel Erkoyuncu merak edilen soruyu cevapladı.

Konuyla ilgili CNN Türk canlı yayınında açıklamalarda bulunan Erkoyuncu şu ifadeleri kullandı: “Araç piyasasındaki esas sorun, enflasyon etkisi, kur etkisi, araç yokluğu bunların hepsi piyasayı etkiledi. Dış ülkelerde olan enflasyon araç fiyatlarını da derinden etkiledi. 

OTOMOBİLDE ÖTV DÜZENLEMESİ GELİR Mİ?

Artık bütün araçlar yüksek fiyatlı. ÖTV düzenlemesi veya güncellemesi bir şeyi değiştirir mi? İşe yarar mı? Kesinlikle yarar.

ÖTV indirimi kulağa hoş geliyor. Ancak buradaki en büyük sıkıntı araç yokluğu. En büyük etken araç yokluğu. Konuyla ilgili ciddi iyileştirmeler bekliyorum.

ARAÇ YOKLUĞUNUN NEDENLERİ NELER?

Araç yokluğunun bir kaç nedeni var. En önemli nedeni ise çip krizi. Bu sıkıntılar halen devam ediyor. Savaş nedeniyle fabrikaların durması. Bu konuyla ilgili çok büyük sıkıntılar var. Bizim buradaki en büyük sıkıntımız araç yokluğu.

ÖTV İNDİRİMİ GELİRSE PİYASAYA NASIL BİR ETKİSİ OLUR?

Piyasaya olumlu yansır ancak , araç olmadığı sürece bununda etkisi sınırlı olur. Öncelikle bu araç arzı sıkıntısının çözülmesi gerekiyor.

ÖTV DÜZENLEMESİNDE NELERE DİKKAT EDİLMELİ? 

ÖTV’de rakamlar çok düşük kaldı. ÖTV matrahı yüzde 45 diliminde bir araç alabilmeniz için aracın maksimum 205 lira olması lazım. Şu an sıfır kilometre 205 bin liraya bir araç yok. Bu da otomatik olarak yüzde 45 diliminden faydalanamamayı birlikte getiriyor.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir