Yurt genelinde fahiş fiyat artışına geçit verilmiyor.
Denetimleri sıkı tutan Ticaret Bakanlığı, vatandaşları zor duruma sokarak fahiş fiyat talep eden firmalara para cezası uyguluyor.
Tarife ve fiyat listeleri incelendi
Bakanlık ekipleri ülke genelinde ve kafelerde, tarife ve fiyat listelerini inceledi.
Denetimlerde, fiyat tarifelerinin, söz konusu iş yerlerinin giriş kapısının önüne ve hizmet sunulan masaların üzerine tüketiciler tarafından kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde konulup konulmadığı incelendi.
6 bin 700 aykırılık tespit ettik
İstanbul Ticaret İl Müdürü İsmail Menteşe ve beraberindeki ekip, Üsküdar’da yiyecek ve içecek hizmeti sunan iş yerlerinin yanı sıra marketleri denetledi.
Menteşe, denetimler sırasında yaptığı açıklamada, Fiyat Etiketi Yönetmeliği’nde yapılan değişikliğe işaret ederek, “Bu değişiklikle restoran, lokanta ve kafe gibi yemek ve içecek servisi sunan işletmelerde kapı önünde ve hizmet sunumu şekline göre masa üstlerinde veya sipariş verilen yerlerde fiyat etiketlerinin asılı bulunması zorunluluğu oluştu.” dedi.
İlk aşamada hem sektör temsilcilerini hem de esnafı ziyaret ederek bilgilendirme yaptıklarını dile getiren Menteşe, “Peşinden denetimlerimize başladık. Ocaktan bugüne 3 bin 101 civarında işletmemizi denetledik. Buradan kaynaklı yaklaşık 6 bin 700 aykırılık tespit ettik. İdari yaptırımlar uyguladık, uygulamaya devam ediyoruz.” diye konuştu.
“Satışa arz edilen mallar üzerinde fiyat etiketi bulundurulması zorunlu”
Çanakkale’de de zincir marketlerde fiyat etiketleri incelendi.
Çanakkale Ticaret İl Müdürü Hakan Tuncerli, 6502 sayılı kanun kapsamında ve Fiyat Etiketi Yönetmeliği çerçevesinde satışa arz edilen mallar üzerinde fiyat etiketi bulundurma zorunluluğu bulunduğunu söyledi.
Bu etiketin ambalajların, kutuların üzerinde olabileceğini dile getiren Tuncerli, şunları ifade etti:
Ama bunların bulundurulması zorunlu. Bunlar için asgari bilgilerin olması yeterli. Bizim için asgari bilgiler nelerdir? Ürünün satışa sunulan fiyatı, birim fiyatı gibi bilgilerin olması gerekiyor. Yerli üretim olup olmadığı, Bakanlıkça belirlenmiş logo gibi unsurları içermesi gerekiyor. Bunun haricinde son dönemlerde sıklıkla lokanta, kafe ve restoranlarda da denetimlerimiz devam ediyor. Bu denetimlerde de fiyat tarifesi ve listelerini kontrol ediyoruz. Son yapılan değişiklikle fiyat tarifelerinin lokanta, restoran, kafe ve benzeri işletmelerin giriş kısmında müşterilerin rahatlıkla görebileceği ve okuyabileceği bir yerde bulundurulması zorunlu.
“Servis ücreti adı altında ücret alınıp alınmadığını da kontrol ettik”
Samsun’da da Ticaret Bakanlığı ekipleri, İlkadım ilçesinde kafe, restoran, pastane ve benzeri işletmelerde yaptı.
İşletmelerde fahiş fiyat artışı olup olmadığını ve ürünlere ait raflarda fiyat etiketlerinin bulunup bulunmadığını incelediklerini dile getiren Turpçu, fiyat listelerinin iş yerlerinin girişinde ve hizmet sunulan masaların üstünde tüketiciler tarafından kolaylıkla görünebilir ve okunabilir şekilde listelenmiş olmasının önemli olduğunu vurguladı.
Turpçu, “servis ücreti” adı altında ücret alınıp alınmadığını da kontrol ettiklerini bildirdi.
“Bakanlığımız bu konu üzerinde hassasiyetle duruyor”
Gaziantep’te de Ticaret İl Müdürlüğüne bağlı ekipler, Kemal Köker Caddesi’nde faaliyet gösteren restoranları denetledi.
Denetimlerin devam edeceğini belirten İncesoy, “Özellikle fiyat listelerin olup olmadığını kontrol ettik. Bu uygulama 1 Ocak’ta başlamıştı. O zamandan beri yapılan denetimlerde bunu önemsiyoruz. Halkın mutlaka görebileceği yerde ve okunur olması lazım etiketlerin. Bakanlığımız bu konu üzerinde hassasiyetle duruyor.” diye konuştu.
Vatandaşlardan Barış Çakmak da bu denetimler sayesinde daha güvenli gıdalar yediklerini dile getirdi.
“Tüketicinin korunması amacıyla oldukça kritik öneme sahip”
Antalya’da Konyaaltı ilçesinde Ticaret İl Müdürü Halil Özşahan’ın da katıldığı denetimlerde, sahil bölgesindeki restoran ve kafelerin giriş kapısı önünde ve masalarda menü olup olmadığı incelendi.
Ekipler, restoran ve kafelerde menü fiyatlarındaki tutarlılık ile servis ücretleri gibi uygulamalara yönelik denetlemelerde bulundu.
Özşahan, vatandaşların mağduriyet yaşamaması için çalışmaların titizlikle sürdürüldüğünü kaydetti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan net mesaj verdi
Irak dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, fahiş fiyatla mücadele konusunda net mesajlar vermişti.
Erdoğan, “Milletimizin refahını artırmak için tasarruf tedbirleri almak durumundayız. Bunun için de gereği neyse kesinlikle bunu hükümet olarak yapmakta kararlıyız.” dedi.
“Milletimizin fahiş fiyat yükünün altında ezilmesine müsaade etmeyeceğiz”
Cumhurbaşkanı Erdoğan fahiş fiyatla mücadeleye yönelik şu ifadeleri kullandı:
Burada temel önceliğimiz her şeyden önce vatandaşımızın refahıdır. Fahiş fiyatlarla mücadelede yeni ve daha caydırıcı tedbirler ortaya koyabiliriz. Aşırı kar hırsı dizginlenmediği müddetçe ne kadar maaş artışı yaparsanız yapın sorun devam edecektir. Hele gıda gibi mecburi kalemlerde buna müsaade edemeyiz. Gerekli tedbirler için ilgili bakanlıklarımız şu anda çalışmalarını yapıyorlar. Kısa süre içinde somut birtakım adımlarla enflasyonu da artıran bu fahiş fiyatlara karşı mücadelemiz kesinlikle gerçekleşecektir. Ambalajların üzerine fiyatlarının yazılması konusu da düşünülebilir. Burada taviz veremeyiz, üzerine üzerine gideceğiz. Milletimizin fahiş fiyat yükünün altında ezilmesine asla müsaade etmeyeceğiz. Bunu kim yaparsa yapsın bedelini fazlasıyla ödeyecek.
Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)