Cumhurbaşkanı Erdoğan Kabine Toplantısı sonrası konuşuyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle: Türkiye tarihindeki Erzincan’dan sonraki en büyük iki afetini ardı ardına yaşadık. Hissedilen etki 1000 km fazla bir alana yayıldı. Felaketin tarihteki diğer büyük depremlere göre 7 km gibi yüzeye yakın bir yerde gerçekleşmesi yıkımı artırdı. Atom bombalarının yüzlercesine denk büyüklükte bir enerji ortaya çıkardı. Güneye doğru 3 metrelik bir kaymaya sebep olan deprem ciddi can kaybını beraberinde getirdi. Depremde hayatını kaybeden 35 bin 418 vatandaşıma Allah’tan rahmet diliyorum. 105 bin 505 kişi enkaz altından kurtuldu. Dünya deprem tarihinde eşine az rastlanan iki depremin üst üstte yaşanması tabloyu ağırlaştırdı. 

Bir hafta içine bitirilecek hasar tespit çalışmaları sonunda kesin tablo ortaya çıkaracak. Kış şartları ve alt yapıda meydana gelen yıkımlar işimiz zorlaştırdı. Bölgedeki şehirlerimizin ayakta kalan kapasiteleri ile yakındaki şehirlerdeki kamu imkanlarını hemen harekete geçirdik. Şartları sonuna kadar zorladık. En kısa sürede şehirlerimize ulaşmak için devlet ve millet olarak seferber olduk. Bu felaket dünyanın neresinde yaşanırsa yaşansın görülebilecek aksaklıklar bizde de yaşandı. Devletimiz tüm kurum ve imkanlarıyla deprem bölgesine ulaşmak için canla başla mücadele etmiştir.

Kamu çalışanları ve batandaşlarımızın hemen başlattığı çalışmalara diğer yerlerden gelen ekiplerimiz de katıldı. İlk saatlerin zorlukları aşılınca çalışmalar daha sistematik çalışmaya başladı. Bölge genelindeki çalışmalar düzene sokuldu. 71 vilayetinden gelenlerle birlikte 250 bin kamu görevlimiz deprem bölgesindeki çalışmalarda yer alıyor. Profesyonel doğrudan arama kurtarma personeli sayısı 35 bini aştı. Depremin üzerinden geçen uzun saatlerin ardından bile yıkıntıların altından canlı vatandaşlarımızı çıkartabiliyor olması en büyük teselli kaynağımızdır. Sadece Kızılay 20 milyon’u buldu. Depremden sonra yaptığımız uluslararası yardım çağrısına 100 ülkeden cevap aldık. Ayrıca ülkemize destek ve taziye için bizi arıyan bizi arayan 42 ülkenin devlet başkanı ile görüşmelerim oldu. 61 farklı ülkeden 444 uçuşla ülkemize insani yardım ulaştırıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir