Crush sendromu yaşayan çok fazla

Hatay Devlet Hastanesi bahçesinde kurulan çadırlarda gönüllü olarak çalışan sağlık çalışanları, yaşadıkları sıkıntıları Milliyet’e anlattı.

‘Seyyar tuvalet yok’

İstanbul’da özel bir hastaneden gönüllü olarak Antakya’ya gelen bir acil tıp uzmanı, yaşadıklarına isyan ederek, şunları söyledi:

“Büyük bir koordinasyon eksikliği var. Hemen hemen tüm sağlıkçılar kendi inisiyatifleri ile gönüllü olarak buraya geldi. Hâlâ malzeme eksikliği yaşıyoruz. İlk 2 gün burada ısıtıcı yoktu, gelen hastaların çoğu soğuktan öldü. Soğuk çarpması yaşayan çok hastayı kaybettik. Gelen hastalar içinde ampute olan çok fazla genç hasta var. Binlerce kişi müteahhitler yüzünden crush sendromu yaşıyor. Bunların yanı sıra bu çadırlarda hasta bakıyoruz, 50 metre ilerde tuvalete gidiyoruz. Günlerdir bir tane seyyar tuvalet getirip buraya bırakmadılar. Gönüllü bir dernek daha yeni getirdi.”

Gönüllü olarak çalışan bir çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı da “İlk gün gelmeyi talep ettik ancak ‘İhtiyaç yok’ dendi. Buna rağmen yine de geldik. Buradaki tek çocuk doktoruyum. Gece gündüz çalışıyoruz. Çadırlar kurulmasaydı yaralıların yüzde 50’si ölürdü” dedi. Ekipman eksikliğinin bulunduğunu anlatan gönüllü doktor, şöyle konuştu:

“Malzemelerin çoğu gönüllüler tarafından getiriliyor. Hasta sayısı fazla, iki gündür tek başıma bakmaya çalışıyorum. Elektrikler yeterli değil. Sık sık kesiliyor. Gönüllü bir elektrikçi bu problemi halletti. Günlerdir yerde battaniye üzerinde yatıyoruz, tuvalet deseniz en büyük problemdi. Neyse ki yine gönüllü bir dernek tarafından seyyar tuvalet kuruldu. Tek bir yetkili gelip, ‘Bir eksik var mı yok mu?’ diye sormadı. Neden her şeyi gönüllüler yapıyor?”

Özel bir hastanede çalışan ve altı kişilik ekibiyle gönüllü olarak Antakya’ya gelen pratisyen hekim de benzer sorunlar yaşadığını söyledi:

“İnanılmaz derece bir koordinasyon eksikliği söz konusu. Hijyen denilen bir şey yok, incecik battaniyeler üzerinde uyuyoruz, hava çok soğuk.”

Crush sendromu nedir?

Vücudun bir kısmının veya tamamının ezilmesi ve baskıya maruz kalması sonucunda gelişen kas ödemi (şişlik), şok, böbrek yetmezliği, kalp ve solunum yetmezliği durumuna Crush sendromu deniliyor. Trafik kazaları, iş kazaları, savaşlar, çığ düşmesi, toprak  kayması Crush sendromuna yol açan sebepler arasında yer alsa da bu sendromun en sık görülen sebebi, deprem sonucunda göçük altında kalmak.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir