Mithat Yurdakul / ANKARA – Telefon ve internet faturalarına yönelik şikayetler Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nu (BTK) harekete geçirdi. Hazırlanan taslak düzenlemeye göre, telefon ve internet faturalarına yönelik vatandaşlardan gelen şikayetlerin oranı toplam faturaların yüzde 1’ini aşarsa, şirketlere ceza kesebilecek. Vatandaşlar, telefon ve internet faturalarında yer alan tarife, hizmet, indirim, kampanya, vergiler gibi ücretlerin tümü hakkında şikayette bulunabilecek.
Hazırlanan taslak düzenlemeye göre, 200 binden fazla abonesi olan tüm işletmeciler, fatura şikayetlerine karşı sorumlu tutulacak.
Vatandaşlar, hizmet aldıkları operatör ya da internet servis sağlayıcısının sunduğu konuşma süresi, internet kullanım süresi, tarife, hizmet, indirimler, kampanyalar, vergi de dâhil olmak üzere toplam ücret gibi tüm konuları, hizmet aldığı şirkete şikayet edebilecek. Faturalı aboneliklerin yanı sıra, kontörlü hatlara yüklenen kredi tutarları da şikayete konu edilebilecek.
İşletmeler, kendilerine ücretler konusunda gelen şikayetleri her ay derleyecek. Ocak, nisan, temmuz ve ekim ayı sonunda, toplam fatura tutarları içerisindeki şikayet oranını gösterir tablolar BTK’ya sunulacak. Şikayet oranları toplam düzenlenen fatura sayısının yüzde 1’ini aşarsa şirketlere aştığı dönemki net satış gelirinin yüzde 2’si kadar ceza kesilebilecek. İşletmelerin şikayet sayısını doğru bildirip bildirmediği ise BTK tarafından denetlenecek. Operatör ve internet servis sağlayıcısı gibi tüm işletmelerin çağrı merkezleri ile irtibatlı olan BTK, “ücret şikayeti” bildirimlerini ayrı bir dosya olarak ele alacak. Eğer yoğun şikayet gelen operatör ve internet servis sağlayıcıları şikayet sayısını az gösterirse re’sen inceleme başlatılacak.
KÖTÜ HİZMETE İFŞA
BTK, istenilen hizmet kalitesi oranlarını tutturamayan işletmelerin ölçümlerine ilişkin raporları internet sitesi üzerinden kamuoyuna duyurabilecek. Faturalardaki fahiş fiyat artışlarının önlenmesinin öngörüldüğü düzenlemeyle örneğin aylık 100 liraya anlaşılmasına rağmen başka gerekçelerle faturalara yansıtılan birkaç liranın alınması da böylece şikayete konu olabilecek. Taslak düzenlemenin 1 Temmuz 2023’te hayata geçmesi öngörülürken, o tarihe kadar yapılan şikayetler de değerlendirmeye alınacak.