Çocukların zararlı içeriğe erişimi zorlaştırılmalı

ÖNDER YILMAZ Ankara – Çocukların sosyal medyadaki zararlı içeriklere erişimini zorlaştıracak tedbirlerin arttırılmasını isteyen Gülveren, Emniyet olarak çocukların siber zorbalıktan, ekran ve akran zorbalığından korunması için okullarda birebir çalışma yaptıklarını bildirdi. Gülveren, veli, vasi üzerine kayıtlı olan mobil telefonların kayıt işlemleri sırasında çocuğun kullanacağının beyan edilmesi hâlinde güvenli internet profilinin operatörler tarafından otomatik olarak tanımlanması gerektiğini, ayrıca çocuklara yönelik dizi, çizgi film gibi yapımların zararlı içerikler açısından uzmanlarca incelendikten sonra yayınlanmasına izin verilmesi gerektiğini ifade etti. Gülveren suça maruz kalan çocukların ikincil örselenmesinin önüne geçilmesi ve travma yaşamaması için olaydan sonra beklemeksizin, gece yarısı dahi olsa ifadelerinin alınması gerektiğini vurguladı.

TBMM Çocuk İstismarını Araştırma Komisyonu’na sunum yapan Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Erhan Gülveren, suçun önlenmesinin ilk hedefleri olduğunu söyledi. Gülveren emniyetin çocuk istismarı suçuyla mücadele karşılaştığı sorunlar ve çözüm önerilerini ise şöyle sıraladı:

Güvenli internet

Suçun mağdur veya yakınları tarafından gerek suçlanma gerek inanılmama veya dışlanma kaygısı, utanma, toplumsal tepki, tehdit, faili koruma ve farklı sebeplerden dolayı suçun gizlenmesinin önüne geçmek amacıyla ailelere yönelik bilgilendirme çalışmalarına ağırlık verilmeli.

Uzmanlar tarafından çocuğun istenmeyen fiziksel temaslara “hayır” diyebilmesini öğreten farkındalık çalışmaları yapılmalı.

Sosyal medya platformlarının(Youtube, Tiktok, İnstagram, Twitter vb.) kolay ulaşılabilir olması nedeniyle çocukları sosyal medyanın olumsuz etkilerinden korumak amacıyla zararlı içeriklere erişimi zorlaştıracak tedbirler artırılmalı.

Çocuklarımızın siber zorbalıktan, ekran zorbalığından, diğer zorbalıklardan korunması amacıyla farklı kurumlar tarafından top yekun projeler yerine getirilmeli.

24 saatte bitsin

Veli, vasi üzerine kayıtlı olan mobil telefonların kayıt işlemleri sırasında çocuğun kullanacağının beyan edilmesi hâlinde çocukların yüksek yararı ilkesi gereği güvenli internet profili operatörler tarafından otomatik olarak tanımlanmalı.

Özellikle çocuklara yönelik diziler, çizgi film, animasyon gibi yapıların zararlı içerikler açısından uzmanlarca incelendikten sonra yayınlanmasına izin verilmeli. RTÜK’le yapılabilecek bir protokolle bu olabilir.

Suça maruz kalan çocukların ikincil örselenmesinin önüne geçilmesi ve travma yaşamaması için, meydana gelen olaylardan sonra mağdurların ÇİM’de ve adli görüşme odalarında -bazen gece, mesai bitiminden sonra ertesi güne sarkabiliyor- hiç bekletilmeksizin hem suçun şeklinin ortaya çıkarılması hem de çocukların beklemeden kaynaklı mağduriyetinin de ortadan kalkması için yirmi dört saat esasına göre ifadenin alınması.

Adli tıp incelemeleri -suç mesai saatlerinin dışında meydana geldiği anda bazen görevli olamayabiliyor imkânlar dâhilinde- yirmi dört saat esasına göre yapılmalı. Adli tıp raporlarının çocuklar hiç beklemeden, acısını çok da fazla yaşamadan anında yapılmalı.

Çocuğun cinsel istismarı başta olmak üzere, cinsel suçlar kapsamında, toplumda infial uyandıran sansasyonel olayların, özellikle suç mağdurları ve ailelerinin tekrar aynı travmaya maruz kalmaması için basın ve sosyal medya platformları üzerinden yapılan haberlerin RTÜK’le iş birliği hâlinde etik ilkeleri belirlenmeli.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir