Çocukların kaygı seviyesi yükseliyor

ÇİĞDEM YILMAZ/İSTANBUL- Sonuçları Santral İstanbul Kampüsü’nde düzenlenen panelle paylaşılan araştırma, İstanbul’un 100 mahallesinde 803 hanede 12-18 yaş aralığındaki çocuklar ve ebeveynleriyle yüz yüze görüşmeyle gerçekleştirildi.

Balık ve tatlı lüks

Araştırmaya göre, ailenin sosyoekonomik statüsü düştükçe çocukların yaşamdan memnuniyeti azaldı. Orta ve yüksek sosyoekonomik statüdeki çocukların yaşamlarından memnuniyet oranı yüzde 70’ken bu oran en düşük sosyoekonomik statüye sahip çocuklarda yüzde 47’ye indi. Görüşülen tüm çocukların 3’te 2’si yaşamlarından memnun olduğunu beliritti. Araştırma çocukların tükettiği gıdalara ilişkin veriler de sundu. Buna göre, peynir, yumurta, süt tüm gelir gruplarında tüketilirken, haftada 2 veya daha sık kırmızı et tüketimde yüksek ve düşük gelir grupları arasında 2 kat fark ortaya çıktı. Balıkta haftada 2 ve daha fazla tüketim düşük sosyoekonomik grupta yüzde 2’ye kadar düşerken, aynı grupta dışarıdan tatlı yeme oranı yüzde 7’nin altında kaldı. Sosyoekonomik statü düştükçe çocuğun yaşadığı evden memnuniyetsizliğinin de arttığı ortaya koyan araştırmaya göre, orta ve yüksek sosyoekonomik statüye sahip çocuklarda evlerinden memnun olma oranı yüzde 75 iken bu oran düşük sosyoekonomik statüdeki çocuklarda yüzde 46’ya indi. Düşük gelir grubunda tek başına odası olan çocuk oranı sadece yüzde 31. Aynı gelir grubunda odasını bir başkasıyla paylaşan çocuk oranı yüzde 52 seviyesinde.

Boş vakitte sosyal medya

Çocukların boş vakitlerinde TV izleme oranın yüksek çıktığı araştırmada çocukların yüzde 91’inin her gün en az bir kere sosyal medya kullandığı belirlendi. Bu oran düşük sosyoekonomik statüye sahip çocuklarda yüzde 83’e indi. Yüksek sosyoekonomik statüye sahip çocuklar ağırlıklı olarak WhatsApp, Instagram, Tiktok kullanmayı tercih ederken, YouTube ise tüm gruplar için ortak payda olarak öne çıktı. Çocukların yüzde 86’sı kendilerini sosyal medya kullanırken güvende hissederken, bu oran en düşük sosyoekonomik statüye sahip çocuklarda yüzde 75’e geriledi.

Okula gitme oranı yükseldi

Araştırma ekibinin 2009’da yürüttüğü çalışmanın sonuçlarıyla karşılaştırıldığında okula kayıtlı çocuk oranında artış gözlendi. Buna göre 15-18 yaş dilimindeki erkek çocuklar arasında herhangi bir okula kayıtlı olanların oranı yüzde 70’den yüzde 90’a, aynı yaş dilimindeki kız çocuklarında ise yüzde 77’den yüzde 96’ya yükseldi. Çocukların yüzde 97’si okula devam etmek istediğini belirtirken düşük sosyoekonomik statüdeki çocukların yüzde 6’sı herhangi bir sebepten okulu bırakmak istediğini belirtiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir