Çıkarlar davadan vazgeçirdi

Körfez ülkeleriyle normalleşme adımları hızlanırken Cemal Kaşıkçı dosyası Suudi Arabistan’a devredildi. Bu hamlenin, AKP iktidarının sıcak para arayışına girdiği bir dönemde gerçekleşmesi ise dikkat çekti.

SİYASET 08.04.2022 06:30

Çıkarlar davadan vazgeçirdi

Abone Ol google-news

HABER MERKEZİ

İktidar, Birleşik Arap Emirlikleri ve İsrail ile ilişkilerde normalleşme hamlelerinin ardından Suudi Arabistan’la da yumuşama adımları atıyor. Türkiye, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Bu davanın peşini bırakmam” dediği ve iki ülke arasında gerilime neden Cemal Kaşıkçı dosyasını kapattı.

Gazeteci Kaşıkçı’nın 2 Ekim 2018’de Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda öldürülmesine ilişkin davada Adalet Bakanlığı’nın olumlu görüşü üzerine dosyanın Suudi Arabistan’da devredilmesine karar verildi. Kaşıkçı’nın nişanlısı Hatice Cengiz, karara ilişkin olarak, “Hükümet bu davadan döndü, ben dönmem” dedi. Kaşıkçı’nın yakın arkadaşı AKP Genel Başkan Danışmanı Yasin Aktay ise dava hakkında, “4 yıldır bu dava ile yatıp kalkıyorduk. Çok üzgünüm” şeklinde konuştu.

Öte yandan Türkiye, Cemal Kaşıkçı dosyasının kapatılmasının yanı sıra, İstanbul’daki Müslüman Kardeşler teşkilatının Mısır’daki Suudi Arabistan destekli Sisi iktidarına karşı muhalif yayınlarını azaltması gibi adımlar attı. Suudi Arabistan da Türk mallarına karşı 1,5 yıldır fiilen uyguladığı ambargoyu gevşetti. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, şubatta sadece 6,5 milyon dolar olan Türkiye’nin Suudi Arabistan’a ihracatı, martta 8 kat artışla 58,7 milyon dolara yükseldi.

Türkiye, Suudi Arabistan’ın Körfez’deki müttefiki Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile ilişkilerini normalleştirmiş, bu kapsamda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ile BAE Merkez Bankası arasında yaklaşık 4,9 milyar dolarlık dirhem-TL takası (swap) anlaşması yapılmıştı. Şubatta BAE’yi ziyaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, dönüşte “Suudi Arabistan’la da olumlu diyaloğumuzu sürdürüyoruz. Önümüzdeki dönemde somut adımlarla ilerleme arzusundayız” demişti.

SICAK PARA ARAYIŞI

Reuters’ın daha önce yayımladığı haberlerdeki bilgilere göre, TCMB’nin yeni swap anlaşması yapmak üzere görüştüğü ülkeler arasında Suudi Arabistan da bulunuyor. TCMB, düşük seviyedeki rezervlerini, swap anlaşmalarıyla güçlendirmeye çalışıyor. Birçok uzman swap anlaşmalarının brüt rezervi yüksek göstermeye yaradığını ancak rezerv kalitesi açısından sorun olduğunu vurguluyor.

MISIR’A BÜYÜKELÇİLİK İÇİN ADIM

Mısır’la 9 yıl aradan sonra temaslara hız verildi. Yeni atanan büyükelçilere ilişkin tebligatta Mısır’la ilişkilerin yeniden büyükelçi seviyesine çekmenin önünü açan bir adım atılarak Büyükelçi Salih Mutlu Şen, Kahire Maslahatgüzarlığı’na atandı. Türkiye, 2013’te Sisi’nin göreve gelmesinden sonra Kahire Büyükelçisi’ni geri çekmişti.

Günün Önemli Manşetleri

Video haberler için YouTube kanalımıza abone olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir