CHP’den depremzede için ‘koruma’ teklifi

 

MEHTAP GÖKDEMİR/ANKARA- CHP Grup başkanvekilleri Engin Altay, Özgür Özel ve Engin Özkoç tarafından hazırlanan, “İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi” TBMM Başkanlığı’na sunuldu. Depremde hayatını kaybedenlerin hak sahiplerine prim ödeme ve çalışma süresi koşulları aranmaksızın ölüm aylığı bağlanmasını düzenleyen teklif, işten çıkarma yasağına aykırı davrananlara idari para cezası uygulanmasını öngörüyor. Teklifin getirdiği diğer düzenlemeler şöyle:

*Deprem nedeniyle işyeri kapanan veya işsiz kalan tüm sigortalılara koşulsuz asgari ücret düzeyinde nakdi ücret desteği verilecek.

*Deprem bölgesindeki sigortalı, emekli ve hak sahiplerinden tedavi ve ilaç katılım payı ile protez, ortez, araç ve gereç bedelleri için katılım payı alınmayacak.

*Deprem bölgelerinde yaşamakta olan sigortalıların deprem öncesindeki sigorta prim borçlarının asılları 3 yıl süreyle ertelenecek.

*Sigortalılar ile emekliler ve hak sahiplerinin bir yıl süreyle ayakta ve yatarak tedavideki alınan katılım payları ile ayakta tedavideki ilaçlardan alınan katılım paylarından muaf tutulacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir