CHP’de taraflar ‘ağabey’ formülüne sıcak bakmıyor

AYŞEGÜL KAHVECİOĞLU Ankara  – CHP kulislerinde son dönemde Genel Başkan adaylığı krizini aşmak için ara formül olarak partide “ağabey pozisyonunda” bulunan eski SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın gibi bir isimle yerel seçimlere gidilmesi, Ekrem İmamoğlu’nun ise yeniden İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na aday olması formülü gündeme geldi. Söz konusu formül, İmamoğlu’nun belediye başkanlığı yarışını kazanması; CHP’nin belediye meclisinde çoğunluğu elde etmesi durumunda da İBB Başkanlığı’ndan istifa ederek, Genel Başkanlığa aday olması senaryosu üzerine temellendiriliyor.  

Taraflar anlaşırsa  

Karayalçın, söz konusu senaryoya ilişkin katıldığı televizyon programında “’Ağabey’ formülünün doğru olduğu kanısında değilim. Bu tür bir düzenleme bizim tüzüğümüze de siyasetimize de terstir. Tarafların tümü anlaşırsa evet derim” dedi. 

Önceki gün katıldığı TV yayınında partinin bir daha seçim yenilgisi yaşamaması için ne yapmak gerekiyorsa kendisine düşen her görevi genel başkanlık dahil üstlenmeye hazır olduğu mesajını veren Grup Başkanı Özgür Özel de “Birilerinin geçiş döneminde taşıması birilerinin vekâlet etmesi bilmem ne yapması seçmende şu duyguyu uyandırır: Bizim o duyguyu uyandırma lüksümüz yok asla yapmayacağız onu. Yani siz yerel seçimlerde oyu filancaya vereceksiniz, yerel seçimlerden sonra biz burada bir değişiklik yapacağız. O seçmene karşı muvazaa (danışıklık) anlamına gelir. Ben bundan korkarım.”  

CHP kulislerinde de hem “değişimciler”in hem “genel merkezciler”in “ağabey” formülüne sıcak bakmadığı konuşuluyor. Her iki kanattan isimler, ağabey formülünün seçmen nezdinde karşılığının bulunmadığına işaret ederken, bu yönde bir girişimin “seçmen iradesine ipotek koymak” olarak yorumlanabileceğini ve beklentileri tersine çevirebileceğini belirtiyor. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir