CHP tüzüğünü yeniliyor

MEHTAP GÖKDEMİR Ankara – Komisyon ilk toplantısında yol haritasını belirleyecek ve tüzük taslağını hazırlamak için kolları sıvayacak. Komisyon, tüzüğü yeniden yazacak. Komisyon tarafından hazırlanacak tüzük taslağı da kurultayda oya sunulacak.

‘Ömür boyu vekillik yok’

Milliyet’e konuşan bir komisyon üyesi, “Değişim deniliyorsa, öncelikle parti içinde hem ideolojik hem de tüzük anlamında sağlam bir zemine oturtmak lazım. Yoksa başka bir ekibin gelmesi; bu değişim değil. O şekli bir durum. Doğru olan parti içinde demokrasinin bütün kurum ve kurallarıyla uygulanması. Hayatı boyunca milletvekilliği ve belediye başkanlığı… Yok öyle bir şey. Beş dönem, altı dönem, bu olmamalı. Üç kişi-beş kişi İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı kim olacak diye karar vermesin. Üyeler karar versin. Hiçbir zaman parti üyesi kaybedecek kişiye oy vermez” değerlendirmesini yaptı.

Komisyon yapacağı toplantılarda önerileri tartışacak. Edinilen bilgiye göre toplantılarda gündeme gelebilecek öneriler ve görüşlerin bazıları şöyle:

‘Başarı kıstası’ önerisi

Milletvekili ve belediye başkan adayları bütün üyelerin katılımıyla önseçimle belirlenmeli.

Milletvekili ve belediye başkanlarına dönem sınırlaması getirilmeli. Belediye başkanı ve milletvekilliğinde üst sınır iki ya da üç dönem olmalı.

Cumhurbaşkanı adayı partinin bütün üyeleri tarafından seçilmeli.

İttifaklar kurala bağlanmalı. İttifaklar karşılıklı olmalı.

Edinilen bilgiye göre komisyona, “İki dönem üst üste seçimde partiyi iktidar yapamayan genel başkanın görev süresi sona ermeli” düzenlemesi de önerilecek.

Öneri kabul edilirse seçimlerde iki dönem başarılı olamayan genel başkanın görev süresi sona erecek, bir sonraki kurultayda aday olamayacak.

Belediye başkanlarının görev süresi bitmeden başka bir makama aday olmamalarına ilişkin önerinin gündeme gelebileceği belirtiliyor.

Görevlendirmede Parti Meclisi talebi

Demokrasi ve Adalet Hareketi de üst düzey CHP kadrolarının görevlendirilme yolunda değişiklik istiyor. Söz konusu grup görevlendirmelerin Genel Başkan’ın isteği yerine PM kararıyla belirlenmesini talep ediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir