Hanife Baş – Gençler üniversite tercihlerini yapmaya çalışırken, Türkiye’de en çok üst düzey yöneticinin çıktığı, CEO fabrikası üniversiteler de belli oldu.
İnsan kaynakları firması Data Expert’in yaptığı araştırmaya göre, Türkiye’deki üst düzey yöneticilerin yüzde 16.5’i Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) mezunu. ODTÜ’yü yüzde 15’le Boğaziçi Üniversitesi, yüzde 11’le İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) takip ediyor. ODTÜ ve İTÜ, özellikle mühendislik alanında verdikleri mezunlarla Türk iş dünyasına katkıda bulunurken, Boğaziçi Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi mezunlarının başarısıyla dikkat çekiyor.
Türkiye’nin önde gelen bu 3 üniversitesinden mezun yöneticilere hemen her sektörün tepesinde rastlamak mümkün. Data Expert, 5.700 üst düzey yönetici ile detaylı araştırma yaptı.
Data Expert Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Altunkaya, listede 4. ve 5’inci sırada Marmara Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi’nin bulunduğunu, bunların iletişim ve ekonomi/iktisat alanında verdiği mezunlarla dikkat çektiğini aktardı.
Vakıf üniversiteleri arasında ilk sırada bulunan Bilkent, Hacettepe ve Yıldız Teknik Üniversitesi’nin ardından 8. sırada yer alıyor. İlk 10’da yer alan diğer üniversiteler Ankara Üniversitesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi. Altunkaya, henüz genç olmaları dolayısıyla bu listede yer almayan fakat verdikleri mezunlarla dikkat çeken Koç Üniversitesi, Galatasaray Üniversitesi ve Sabancı Üniversitesi’ni ileride bu listede çokça mezunla yer alabileceklerine işaret etti.
Bölüm de önemli
Altunkaya, üniversitenin yalnızca adı değil, mezun olunan bölüm ve uzmanlaşmanın da önemli olduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi:
“Sadece ünlü ve başarılı bir üniversitenin herhangi bir bölümünden mezun olmak yeterli değil. Listedeki üniversitelerin özellikle İşletme, Endüstri Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği, İktisat, Uluslararası İlişkiler gibi bölümlerinin mezunlarının iş dünyasındaki yönetici pozisyonlarına daha hızlı ulaşabildiği görülüyor. Üst düzey yöneticilerin yaklaşık yüzde 50’sinin mühendislik bölümlerinden mezun olması da araştırmanın diğer çarpıcı verileri arasında. Listede en çok yöneticinin yetiştiği bölüm İşletme gibi gözüküyor. Ama bunu İşletme bölümünden mezun olan kişi sayısının yüksekliği de etkiliyor.”
Araştırmaya göre, mühendislik fakültesi mezunları şirketlerin yönetiminde her alanda yer alabiliyor. Yönetim kadrolarındaki pazarlama koltuklarından, satış koltuklarına ve hatta insan kaynakları koltuklarına kadar her alanda mühendislerin bulunması göze çarpıyor. Üst düzey koltuklarda oturan yöneticilerin yüzde 50’si mühendis. Hasan Altunkaya, tek başına üniversitenin de yeterli olmadığına dikkat çekerek, yüksek lisans derecesi, MBA ve sertifika programlarının da önemli olduğunu kaydetti.
Yönetici yaşı düşüyor
Araştırma verilerine göre, üst düzey koltuklarda halen 45-50 üstü yaş aralığında olan yöneticilerin çoğunlukta olduğu görülse de yaşı 40-45 arasında olanların sayısı da artıyor.
Altunkaya, “Özellikle aile şirketlerinin halen Türkiye’de büyük dilimi oluşturması, patron şirketi mantığının sürmesi yaş oranını yukarı çıkarıyor. Ancak değişen Türkiye ile şirketlerin de yapısı değişiyor. Arkadan gelen nesil, daha eğitimli, daha vizyoner ve inovatif. Erken yaşlarda tepe koltuklara geliyorlar. Bir diğer çarpıcı veri ise, 5 yöneticiden birinin 35-40 yaş aralığında olması” dedi.
ODTÜ birinciliği kaptırmadı
Üst düzey yöneticiler en çok hangi üniversiteden mezun? (%)
ODTÜ 16.5
Boğaziçi 15
İTÜ 13
Marmara 9.4
İstanbul 9.2
Galatasaray 9
Hacettepe 8
Yıldız 7
Koç 5.2
Bilkent 4.5
Sabancı 4.2
Ankara 4.1
Dokuz Eylül 3.5
Ege 3.2
Bahçeşehir 2.5
Gazi 2.1
Mimar Sinan 2
Bilgi 1.5
Yeditepe 1
Üst düzey yöneticiler en çok hangi bölümü okuyor? (%)
İşletme 18
Endüstri Mühendisliği 15
Elektrik Elektronik Mühendisliği 12
Makine Mühendisliği 8.2
İnşaat Mühendisliği 8
Hukuk 7
Bilgisayar Mühendisliği 6.5
İktisat 6
Siyaset Bilimi & Uluslararası İlişkiler 5.3
Kimya Mühendisliği 5