Çalışma Meclisi, işçi ve işveren temsilcilerinin katılımıyla, 5 yıl aradan sonra bir araya geldi. Mecliste yer alan işçi temsilcileri, gelir adeletsizliği ve ekonomi yönetimine eleştiride bulunurken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, “Özellikle kadın ve genç istihdamında artış sağlayacak, özel politikalar geliştiriyoruz” dedi.
“Türkiye Yüzyılında Çalışma Hayatı: Emeğin, Sendikal Örgütlenmenin ve İstihdamın Geleceği” başlıklı 13. Çalışma Meclisi’nin açılışında konuşan Işıkhan, “Türkiye Yüzyılı”nı, emeğin, yatırımın, üretimin, istihdamın yüzyılı yapmak istediklerini belirtti. Işıkhan, “12. Kalkınma Planı ile Orta Vadeli Programı da dikkate alarak, genel istihdamın yanı sıra özellikle kadın ve genç istihdamında artış sağlayacak, özel politikalar geliştiriyoruz. Dijitalleşme, yapay zeka, otomasyon gibi faktörler, çalışma hayatındaki rolleri ve beceri gereksinimlerini yeniden tanımlıyor. Bu dönüşümün, çalışanları nasıl etkilediğini, iş gücü piyasasında hangi alanlarda yeni fırsatlar ve hangi alanlarda tehditler oluşturduğunu anlamak, geleceğe dair stratejiler belirlemede kritik öneme sahip” şeklinde konuştu.
İstihdamın niteliği
Sosyal diyaloğun önemine işaret eden Işıkhan, “Değişen iş yapısı ve çalışma koşulları karşısında, sendikal hareketlerin de güçlenmesi gerekmekte. Değişen işgücü piyasalarının ve yeni iş modellerinin, sendikal örgütlenmeye etkilerinin tartışılması ve yeni modellerin geliştirilmesi kaçınılmaz. İstihdamın geleceği konusunda sadece işsizlik rakamlarına odaklanmak yeterli değil. İstihdamın niteliği, güvencesi ve insana uygunluğu da göz önünde bulundurulmalı. İstihdam oluşturma politikaları, sadece iş ve işçi sayısını artırmakla kalmamalı, aynı zamanda kaliteli ve sürdürülebilir işlerin oluşturulmasını da hedeflemeli” dedi.
‘Yüzde 30’un uzaktan çalışması mümkün’
TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol, 10 çalışandan 4’ünün uzaktan çalışma imkanına sahip olduğunu, büyük işletmelerin yüzde 78’inin uzaktan çalışmaya imkan vediğini söyleyerek, “Türkiye’de çalışan nüfusun yüzde 30’u için uzaktan çalışma mümkün” dedi. Çalışma Meclisi’nde esnek çalışma modellerini gündeme getireceklerini anlatan Akkol, “Yeni çalışma modellerine imkanımız var. Gençler yeni usul işletmelerde çalışmak istiyor” ifadesini kullandı.
‘Esnek çalışma tartışılıyor’
Memur-Sen Başkanı Ali Yalçın, “Esnek çalışmanın tartışıldığı bir zemindeyiz. İşin ve emeğin geleceğini emeğin bileşenleri, sendikalar, kamu ve eğitim kurumları olarak hep beraber tartışmamız lazım. Bunun için de bu sosyal diyalog ortamını artırmakta fayda görüyorum” diye konuştu.
Halı sahada emek ve dayanışma kazandı
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, sendika temsilcileriyle halı sahada futbol maçı yaptı. “Emek Spor” ve “Dayanışma Spor” arasında dostluk havasında geçen maç 7-7 sonuçlandı. Işıkhan sosyal medya paylaşımında “Zorlu mücadelenin kazananı emek ve dayanışma oldu. 13. Çalışma Meclisi Dostluk Müsabakası” notunu düştü.
‘Alım gücü düştü’
Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, toplumun büyük bölümünün alım gücünün düştüğünü vurgulayarak, “Ekonominin kötü yönetimi var. Bunu bedelini emekli, çiftçi ve işsiz ve asgari ücretli ödüyor. Öyle bir noktaya geldik ki kamuda 20 yıl çalışan işçiler asgari ücretin bir tık üzerinde ücret alacak seviyede. Önceden kamudaki işçi ücretleri özel sektöre örnek oluyordu” dedi. Piyasada stokçuluğa dikkat çeken Atalay, “Et yerine başka bir şey kesiyor. Şimdi kanun çalışmaları var. Bu suçu işleyenlere ceza vereceğiz. Bu işi yapanlar merhametsiz adamlar. İstediğiniz kadar ceza verin. Onların parayla ilgili ilişkisini kesmezseniz merhametsizce zam yapmaya devam ederler” ifadesini kullandı.
‘Gelir eşitsizliğinde dördüncüyüz’
Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, gayrisafi milli hasıladan emeğin aldığı payın yüzde 24 olduğunu belirterek, “Türkiye, dünyada gelir eşitsizliği sıralamasında Meksika, Şili ve Kostarika’dan sonra dördüncü sırada. Türkiye gibi büyümesi devam eden, gayrisafi milli hasılatı 3 kat artmış bir ülke gelir adaletsizliği ve eşitsizliği bakımdan dünyanın en sondan dördüncü ülkesi. Gayrisafi milli hasıladan emeğin aldığı pay OECD ülkelerinde ortalama yüze 50-60 seviyesinde. AB ortalaması yüzde 60- 70” dedi.