‘Bütçe tedbirli paralar kasada’

Şebnem Hoşgör – Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, gazete ve haber ajanslarının Ankara temsilcileriyle gerçekleştirdiği toplantıda EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesinden, enflasyon ile mücadeleye, Millet İttifakı’nın ekonomi ile ilgili vaatlerine kadar pek çok konuda mesajlar verdi.

EYT düzenlemenin maliyeti ve bu yükün nasıl karşılanacağına ilişkin soru üzerine Nebati, bakanlıkta geçtiğimiz mayıs ayında bürokratlarıyla bir toplantı yaptığını, toplumun taleplerinin yükseldiği bir seçim dönemine girileceğini, bunların başında da EYT’nin geleceğini ifade ettiğini belirterek, bu konuda hazırlıklı olunması talimatı verdiğini söyledi.

Aralık ayına kadar EYT düzenlemesi için 2023 bütçesine yönelik çok sıkı tedbirler aldıklarını dile getiren Nebati, “Bana Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanı olarak bu ödemeyi yapacaksın dediklerinde benim hazır olmam gerekiyordu. 31 Aralık’ta biz EYT’nin bu yılki yükünü kasaya koyduk” dedi.
Nebati, Türkiye’nin 20 Aralık’a kadarki döviz kuru ataklarını haketmediğini, makroekonomik göstergelerin hiçbirisinin Türkiye’nin o duruma düşmesini gerektirecek bir altyapı sunmadığını belirtti. Nebati, mayıstan itibaren EYT ile ilgili hazırlıklarını sürdürdüklerini ifade ederek, şöyle konuştu:

“Emekli ve memurlara 1 puanlık iyileştirmenin maliyeti 19 milyar lira, 15 puana yakın bir maliyet eklendi 270 milyar lira. EYT düzenlemesi için 2023 bütçesine yönelik çok sıkı tedbirler aldık. EYT’nin bütçeye maliyetini de bu yıl için 255 milyar lira olarak hesapladık. Buna KGF kefaletleri dahil değil. 255 milyar lirası EYT, 270 milyar lirası emekli ve memur artışı olmak üzere hazır, kasada duruyor.”

Net hata noksan…

Bakan Nebati, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Türkiye’nin net hata noksanıyla ilgili iddialarının sorulması üzerine de şöyle yanıt verdi:

“Sanki bir tek Türkiye’de net hata noksan varmış gibi bir suçlamada bulundu, gerçekten üzüldüm. 2021 verilerine göre ABD’deki net hata noksan 137 milyar dolar, 2021’de GSYH’ye oranı binde 6, Almanya 60 milyar dolar net hata noksan, GSYH’ye oranı yüzde 1.4, İngiltere 25.5 milyar dolar yüzde 0.8, Türkiye’nin net hata noksanı 2002’de 1.4 milyar dolar binde 2, 2022’de bu rakam 21 milyar dolara çıkıyor, GSYH’ye oranı yüzde 1.5 civarında olacak. İngiltere’nin net hata noksanı da bu dönemde 25 milyar dolardan 69 milyar dolara, Almanya’nın 60 milyar dolardan 88 milyar dolara çıktı.”

‘Gıda fiyatlarını artıracak gerekçe yok’

Bakan Nebati, yapılandırma ile ilgili sorular üzerine, 40-50 yıldır tahsil edilemeyen kamu alacakları olduğunu, bunun da kamuya yük oluşturduğunu söyledi. Bu sebeple yapılandırmada 2 bin liranın altındaki alacakların temizlenmesi yönünde düzenlemeye gittiklerini ve sadece bunun 7.9 milyon kişiyi ilgilendirdiğini belirtti.

Enflasyona karşı sabit ve dar gelirlilere yönelik ücret artışları yaptıklarını belirten Nebati, “Gıdada fiyatlarını artıracak bir gerekçe yok. Gübre, mazot fiyatları geçen yılın altında. Personel giderleri hariç artış söz konusu değil. Gıda fiyatlarındaki artışın kontrol edilebileceğini öngörüyoruz” diye konuştu.

6’ncı İzmir İktisat Kongresi 17 Şubat’ta

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Cumhuriyetin 100’üncü yılında Türkiye’nin bağımsızlık savaşına iktisadi açıdan katkı veren İzmir İktisat Kongresi’ni aynı ruh ve heyecanla altıncı kez topluyor. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, 17 Şubat-4 Mart tarihleri arasında “Küresel Ekonomik Güç Olma Yolunda Türkiye Ekonomisi” ana temasıyla toplanacak kongrede 21. yüzyılın Türkiye yüzyılı olduğuna ilişkin projeksiyona uygun bir yol haritasının çizileceğini söyledi. Nebati, kongrenin İzmir’de ilk toplantısının gerçekleştirildiği tarihi Banka-Han binasında toplanacağını belirtti. Nebati, “Cumhurbaşkanımızın katılımıyla kongreyi aslına uygun şekilde 100 yıl önce Mustafa Kemal Atatürk döneminde nasılsa aynısına uygun olarak başlatacağız” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir