Bu kez 6.4’le sallandı

HABER MERKEZİ – Kahramanmaraş’ta 6 Şubat’ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler 10 ilde yıkıma yol açarken, bölge 15 gündür artçı ve bağımsız depremlerle beşik gibi sallanıyor. Depremlerde ağır hasar alan illerden olan Hatay, dün akşam 3 dakika arayla 6.4 büyüklüğündeki deprem ve 5.8 büyüklüğündeki artçı ile sallandı. Merkez üssü Defne ilçesi olan 6.4 büyüklüğündeki deprem, saat 20.04’de 16.7 kilometre derinlikte meydana geldi. Çevre illerden de şiddetli şekilde hissedilen deprem nedeniyle vatandaşlar büyük bir panikle sokaklara çıktı. Bu depremden 3 dakika sonra ise bu kez Samandağ ilçesinde 7 kilometre derinlikte 5.8 büyüklüğünde artçı bir sarsıntı kaydedildi. AFAD’dan yapılan açıklamada, “Hatay’ın Defne ilçesinde saat 20.04’te 6.4 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiştir. Deprem sonrası, en büyüğü 5,8 olmak üzere, 32 artçı deprem yaşanmıştır. İlk belirlemelere göre enkaz altında kalan vatandaşlarımızın olduğu bilgisi alınmıştır. Bölgedeki ekipler, enkaz altında kalan vatandaşlarımıza müdahale etmektedir” denildi. AFAD, depremin ardından tsunami riskine karşı yaptığı ‘sahillerden uzak durun’ uyarısını ise daha sonra kaldırdı.

Kenti toz bulutu sardı

30 saniye kadar süren ancak çok şiddetli hissedilen depremin ağır hasarlı birçok binada yıkıma neden olduğu bildirildi. Kentin üzerini toz bulutu kaplarken, bazı depremzede çadırlarında sobaların yıkıldığı belirtildi. Çadırlarda, konteynerlerde kalan vatandaşlarla Hatay’ın ilçelerinde de sağlam evlerine bir daha büyük deprem yaşanmaz düşüncesiyle giren vatandaşlar da panikle sokaklara döküldü. 15 gündür deprem fırtınasının yaşandığı bölgede son sarsıntılardan sonra ekipler, sahada inceleme başlattı. Bazı bölgelerden ambulans sesleri duyulurken, vatandaşların tedirgin olduğu gözlendi. Deprem nedeniyle yaralanan bazı vatandaşlar ambulanslarla hastaneye kaldırıldı. Antakya Gazi Mahallesi’nde 3 katlı hasarlı binadaki evlerinden eşya aldıkları sırada depreme yakalanan 4 kişiden 1’i, dışarıya çıkmayı başarırken, 3 kişi ise yıkılan binanın enkazı altında kaldı. Bölgeye yönlendirilen ekipler, enkazda arama kurtarma çalışması başlattı.

3 kişi hayatını kaybetti

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, bölgede yaptığı incelemelerin ardından yaptığı açıklamada “Müstakil bir deprem oldu. Alanın taraması neticesinde 1’i Antakya, 1’i Defne, 1’i Samandağ olmak üzere 3 vatandaşımızın hayatını kaybettiğini öğrendik. Şu ana kadar 42 ihbar geldi. 39 ihbarda herhangi bir durum söz konusu değil. Ufak müdahalelerle enkazlardan çıkarıldı. Üç enkazda arama-kurtarma çalışması devam ediyor. Defne, Antakya ve bu civarda girilmemesi gereken binalara girilip eşya taşıması yapılıyor. Bu son derece riskli” dedi. Defne Sokak’ta hayatını kaybeden vatandaşın Vahit Başman olduğu öğrenildi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da Twitter’dan yaptığı açıklamada deprem nedeniyle 18’i ağır 294 kişinin yaralandığını duyurdu. 

Çevre illerde panik yaşandı

Hatay’daki deprem Kahramanmaraş, Osmaniye, Adana, Mersin, Antalya, Karaman, Diyarbakır, Mardin, Şırnak ve Batman’da da kuvvetli şekilde hissedildi. Depremlerin hissedildiği illerde vatandaşlar panikle sokağa çıkarken, bazıları park ve bahçelere akın etti. Evlerine girmeye korkan vatandaşlar, binalardan uzak yerlerde toplanmaya başladı.

Ortadoğu’yu salladı

Hatay merkezli depremler Suriye, Ürdün, Irak, Filistin, İsrail, Mısır ve Kuzey Afrika’yı da salladı. Depremin hissedildiği bölgelerde halk kendini sokaklara attı.

Hastane boşaltıldı

Hatay Antakya’da deprem sırasında Mustafa Kemal Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde büyük panik yaşandı. Durumu iyi olan hastalar, personelin yönlendirmesiyle hastane bahçesine çıkartılırken, yoğun ve yataklı hastalar ise refakatçileri ve hastane çalışanlarının yardımıyla binadan çıkartıldı. Yoğun bakım ünitesinde tedavi gören hastalar daha sonra ambulanslarla sahra hastanelerine taşındı. Burada yapılan ilk müdahalenin ardından durumu ciddi olanlar, helikopterlerle çevre illerdeki hastanelere nakledildi. Depremlerin ardından İskenderun Devlet Hastanesi’nde bulunan hastalar da tahliye edildi.
Hastaların bir kısmı, Dörtyol Devlet Hastanesi’ne nakledildi.

Tarihi valilik binası yıkıldı

Kahramanmaraş merkezli iki depremde hasar gören tarihi Hatay Valiliği binası da depremlerde yıkıldı. Tamamen kullanılamaz hale gelen 1928 yılında inşa edilen bina çevresinde polis güvenlik önlemi aldı. Asi Nehri üzerinde bulunan köprü bağlantısında da hasar oluştu. Hatay stadyumu önünde ve Sağlık Bakanlığı’nın kurduğu sahra hastanesi yolu üzerinde bulunan köprünün bağlantısında yaklaşık 30-40 santimetre açılma meydana geldi. Hastaneden tahliye edilen vatandaşların sahra hastanesine götürüldüğü köprü üzerindeki yolun bir şeridi güvenlik gerekçesiyle kapatıldı. Araçların geçişi kontrollü şekilde tek şeritten sağlanıyor.

 

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir