ÇİĞDEM YILMAZ/İSTANBUL- O şeflerden biri de gönüllülerle birlikte günde 300 bin kap yemek yapan Sosyal Gastronomi Şefi Ebru Baybara Demir. Demir, “Kurduğumuz düzenle insanların burada kalmasını sağlamalıyız. Burada kalanların yeniden hayatlarını kurabilmesi, gidenlerin kendi şehirlerine, topraklarına dönmesi için çalışmalıyız. Neden yaratmalıyız, iş yaratmalıyız. Bu şehirlerde üretimi, kültürü, geleneği koruyarak ve yaşatarak yaşamları yeniden inşa etmek için çalışmalıyız” diyor.
28 depremzedeye iş
Depremin ilk gününden itibaren bölge olduklarını anlatan Demir, “İlk mutfağımızı Osmaniye’deki KYK yurdunda oluşturduk ve buradaki mutfağı başka bir şef arkadaşımıza teslim edip diğer bölgelere geçtik. Adıyaman’da iki, Kahramanmaraş’ta bir mutfağımız var. Bu mutfaklar da başka şeflerimizin kontrolü altında. Ben ve Türev Uludağ skenderun’da 120 gönüllü ile birlikte yemek yapıp dağıtıyoruz. Sadece burada günde bin 300 kap yemek yapılıyor, diğer illerimizle birlikte muftaklarımızda, günde 300 bin kap yemek dağıtılıyor. Buradaki insanların yaşam koşullarını iyileştirmek zorundayız. Ülke olarak bu insanların ayakta durmasını sağlamak zorundayız. Dayanışma çok önemli. 46 yaşında millet olmanın ne demek olduğunu anladım. Doktor, mühendis, öğrenci, hepsi aynı amaç için bir arada. Buradaki yardımları sürülebilirliği de çok önemli. Biz buradaki sürdürebilirliği sağlamak için 28 depremzedeye mutfağımızda iş imkanı da sağladık” diye konuştu.
Şefler bölgede
Öte yandan Demir’in yanı sıra Mehmet Yalçınkaya, Yunus Emre Akkor, Serkan Aksoy’un da arasında olduğu çok sayıda tanınmış şef, ekipleriyle birlikte depremzedeler için yemek yapıyor. Deprem bölgesinde ikinci günden beri depremzeler için yemek yapanlardan biri de dünyaca ünlü İspanyol şef Jose Andres. Andres kurucusu olduğu “World Central Kitchen” isimli yardım kuruluşunun çatısı altında depremzedeler için 10 milyon öğünden fazla yemek dağıttı. Sahada 14 mutfağı olan organizasyon, 750 noktada yemek dağıtımı gerçekleştiriyor.