Brokolinin faydasını 5’e katlıyor! Püf noktası tohumunda saklı, sağlık fışkırıyor

Çeşitli pişirme yöntemleri, sebzelerin besin içeriğini önemli ölçüde değiştirebilir. Örneğin, ısıya maruz kaldığında bazı önemli enzimler kaybolabilir. Neyse ki, bilimsel çalışmalar sayesinde, brokoli pişirildiğinde kaybolan sağlık bileşenlerini geri kazandırmanın basit ve etkili bir yolu bulundu. İşte o yöntem.

PİŞİRME SÜRECİ BESİN DEĞERİNİ NEDEN AZALTIR?

Sebzeleri pişirirken uygulanan ısı, yapısında bulunan enzimlerin bozulmasına neden olur. Brokoli ve diğer Brassica sebzelerinde bulunan mirozinaz enzimi, bu sürecin merkezindedir. Mirozinaz, brokolinin glukozinolatlarını dönüştürerek, kansere ve diğer kronik hastalıklara karşı koruyucu bileşikler oluşturur. Ancak bu enzim, pişirme sırasında parçalandığı için, sebzeler bazı sağlık faydalarını kaybeder.

MİROZİNAZ ENZİMİ NEDEN BU KADAR ÖNEMLİ?

Mirozinaz enzimi, brokoli ve diğer Brassica sebzelerinin içeriğinde bulunan glukozinolatların sağlığa faydalı bileşiklere dönüşmesini sağlar. Bu bileşikler, kanser ve kalp hastalıkları gibi birçok sağlık sorununun önlenmesine katkıda bulunur.

ÖĞÜTÜLMÜŞ HARDAL TOHUMU MİROZİNAZ ENZİMİNİ GERİ GETİRİYOR

Öğütülmüş hardal tohumu, brokolinin kaybettiği mirozinaz enzimini yeniden kazandırmanın doğal bir yoludur. Hardal tohumları genellikle düşük sıcaklıklarda kurutulduğu için, bu enzim bozulmadan kalır. Brokoliyi pişirdikten sonra üzerine eklenen öğütülmüş hardal tohumu, yeniden enzim üretimini tetikleyerek brokoliyi daha besleyici hale getirir.

SADECE BROKOLİ DEĞİL

Bu yöntem sadece brokolide kullanılan bir yöntem değildir. Karnabahar, lahana, Brüksel lahanası ve karalahana gibi diğer Brassica sebzelerine de hardal tohumu ekleyerek benzer sağlık faydalarından yararlanabilirsiniz. Tek yapmanız gereken pişirme işlemi sonunda bitkinin üzerine öğütülmüş hardal tozu serpiştirmek, eklemek.

HARDAL TOHUMU PİŞİRME SÜRECİNİ ETKİLİYOR MU?

Pişirme işlemi sırasında kaybolan mirozinaz enzimi, öğütülmüş hardal tohumu ile yeniden aktive olur. Ancak hardal tohumu pişirme işleminin sonunda eklenilir. Bu malzeme ile sebzenin doğal besin değerini tekrar yükseltir. Bu, sebzelerin lezzetini de artırarak, sağlıklı ve lezzetli bir yemek alternatifi sunar.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİCİ ETKİSİNİ UNUTMAYALIM

Hardal tohumunun içerdiği mirozinaz enzimi, brokolinin bağışıklık sistemine olumlu etkileri olan bileşiklerini daha etkili hale getirir. Düzenli olarak bu yöntemi kullanarak, soğuk algınlığı, grip ve diğer hastalıklara karşı koruma sağlayan bir besin takviyesi oluşturmak, besin takviyesi olarak kullanmak mümkündür.

SAĞLIĞA FAYDALARI BİR YANA, LEZZETİ BİR YANA

Öğütülmüş hardal tohumu, brokolinin lezzetini belirgin şekilde artırarak, onu sade bir yemekten çok daha fazlası haline getirir. Sert, keskin ve hafif baharatlı aromasıyla hardal tohumu, brokolinin doğal tadını dengelerken, yemeğe derinlik katar. Böylece hem sağlıklı hem de lezzetli yemekler hazırlamak çok daha kolay hale gelir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir