MELTEM GÜNAY İstanbul – TÜBİTAK, depremden doğrudan etkilenen lisans, yüksek lisans, doktora öğrencileri ile doktora sonrası araştırmacılar için şu anda sürdürülen TÜBİTAK destekli araştırma projelerinde yer alabilmelerini sağlayacak BiÇABA projesini başlattı. Projeye başvuru için son tarih 10 Mart.
TÜBİTAK, Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Hatay illerinde afetten doğrudan etkilenen lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri ile doktora sonra araştırmacıların, TÜBİTAK merkez ve enstitülerinde yürütülen veya TÜBİTAK tarafından desteklenen araştırma projelerinde yer almalarını sağlamak amacıyla “BİÇABA-Birlikte Çalışıp Birlikte Başaracağız” programını başlattı.
Kapılarını açtı
Türkiye’nin dört bir yanından üniversitelerdeki araştırmacılardan da projeye büyük destek geldi. Üniversiteler sürdürdükleri projelerde çalışmak için deprem bölgesindeki araştırmacılara kapılarını sonuna kadar açtı. BiÇaba programı ile 2 bin 694 proje kapsamında bin 926 lisans, 2 bin 239 tezli yüksek lisans öğrencisi, bin 969 doktora öğrencisi ve bin 525 doktora sonrası araştırmacı olmak üzere 7 bin 659 araştırmacı için kontenjan oluştu. Bursiyerler başvurularını 10 Mart tarihine kadar yapmaları gerekiyor.
TÜBİTAK’ın açıkladığı program sonrasında Türkiye’nin her bölgesindeki araştırmacılardan o çağrıya yanıt geldi. Projeye başvurmak isteyen adaylar ‘bicaba.tubitak.gov.tr’ adresindeki çağrılardan bilgi alabilir. Araştırmacılar sosyal medyadan da çalışma alanlarını ve projelerini duyurarak depremzede araştırmacıları kendi laboratuvarlarında birlikte çalışmaya davet etti. Araştırmacılara davette bulunan 65 proje altı farklı araştırma alt yapısında, 315 proje 265 farklı firmada, 17 proje 11 farklı kamu kurumunda, 2 bin 108 proje ise 160 farklı üniversitede, 189 proje ise TÜBİTAK Merkez enstitülerinde yürütülüyor.
‘3 projem için birer bursiyer’
Sabancı Üniversitesi Psikoloji Bölümü’ndeki kendi laboratuvarında çalışmalarını sürdüren Yard. Dç. Eren Günseli, “TÜBİTAK BiÇaba programı kapsında halihazırda TÜBİTAK’tan fonlanan üç projem için birer bursiyer destekleme imkanım olacak. Bellek, dikkat ve yönetici işlevler alanlarına ilgi duyan ve depremden etkilenen öğrencileri bu pozisyonlara başvurmaya davet ediyorum” çağrısında bulundu.
ODTÜ, Ankara ve Mersin/Erdemli kampüslerinde devam eden projeler kapsamında deprem bölgesinde öğrenim gören veya deprem bölgesinde ikamet eden TÜBİTAK BiÇaba şartlarını sağlayan biyoloji, moleküler biyoloji, kimya, fizik, jeoloji, su ürünleri, çevre mühendisliği, inşaat mühendisliği bölümlerinden dört lisans, üç yüksek lisans, üç doktora ve beş doktora sonrası araştırmacı için burs kontenjanı oluşturduğunu açıkladı.
Kadir Has Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü de proje kapsamında iki lisans, iki yüksek lisans, iki doktora ve iki doktora sonrası bursiyer için çağrı yaptı. Birçok özel, vakıf ve devlet üniversitesi de farklı çalışma disiplinleri için çağrıda bulundu.