‘Birleşme’ zamanı

HANİFE BAŞ – Kripto para piyasalarında Ethereum birleşmesi için nefesler tutuldu. Geri sayım devam ederken birleşmenin 15-19 Eylül tarihleri arasında olması bekleniyor. Ethereum Merge, Ethereum 2.0 ya da ETH 2.0 olarak adlandırılan birleşme, artan işlem hacimlerinin neden olduğu talepleri daha iyi karşılamak için tüm Ethereum zincirinin verimliliğini ve ölçeklenebilirliğini yükseltmeyi amaçlayan bir ağ güncellemesi olarak tanımlanıyor. En büyük ikinci kripto para olan Ethereum’un yedi yıllık tarihindeki en büyük güncelleme olarak görülüyor. Yükseltmenin başarıyla tamamlanması Ethereum’un piyasadaki değerlemesini de artırabilir. Burada kullanıcıların kafalarında sorular oluşmuş durumda. Bu sorulara cevap aradık.

SİSTEM DEĞİŞECEK

– Ethereum birleşmesi ne getirecek?

Birleşme adıyla beklenen olayda Ethereum temel teknolojisini iş kanıtı (PoW) sisteminden hisse kanıtı (PoS) sistemine geçirecek. Bu da artık madenciliğin karmaşık hesaplamalar için güçlü bilgisayarlara gerek duymayacağı anlamına geliyor. Bu birleşme çevre açısından da önemseniyor. Geçişle beraber Ethereum yüzde 99.5 oranında daha az enerji tüketecek. Çevresel etkiler nedeniyle kripto paraya uzak duranları sisteme çekecek. Pahalı donanımsal ekipmanlar olmadan ağ güvenliği desteklenecek. PoS’a geçiş pek çok sorunu ortadan kaldıracak. Ağ daha çevre dostu, daha güvenli ve verimli hale gelecek.

– Birleşme kaç aşamadan oluşuyor?

ETH 2.0, 2020 sonunda başlayan aşamalı bir proje. Her aşama, Ethereum ağının işlevlerine ve kapasitesine yeni iyileştirmeler getiriyor. 1 Aralık 2020’de başlayan ilk aşamada Ethereum, staker (hissedar) ağını yöneten ve koordine eden bir hesap defteri olan Beacon zincirini yayınladı. İkinci aşama, 19 Eylül’de gerçekleşmesi muhtemel olan Beacon zinciri ve Ethereum ana ağının birleşmesini ifade eden birleştirme. Birleştirmeden sonra Ethereum ağının konsensüs mekanizması PoW modelinden PoS modeline geçecek. Son aşama ise 2023’te gerçekleşmesi beklenen parçalama (sharding). Parçalama tüm ağ üzerinde toplamaların ihtiyaç duyduğu büyük miktarda veriyi işleme yükünü bölerek katman 2 toplamalarıyla sinerjik olarak çalışacak.

– Avantajları neler olacak?

En büyük avantajı çevreye katkısı olacak. PoS modeli, konsensus için madencilik yerine doğrulayıcılara dayandığından, daha yüksek güvenlik ve istikrarın yanı sıra enerji tasarrufu sağlayacak. Madenciler ilk etapta birleşmeden etkilenecek. Madencilik tamamen de bitebilir. Ethereum’un ilk versiyonu olan ETH 1.0 saniyede yaklaşık 30 işlemi gerçekleştirebiliyor. ETH 2.0, parça zincirleri aracılığıyla saniyede 100 bin işlemi işleme yeteneği vaat ediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir