Bir devrim gerçekleşiyor: Dünyanın ilk sürekli çalışan füzyon reaktörü kuruluyor
Yazar:Yayın Tarihi:
Füzyonda yarış
Helical Fusion enerji üretiminde devrim yaratacak bir adım atarak, dünyanın ilk kesintisiz füzyon reaktörünü geliştirmeyi planlıyor. Bu reaktör, sınırsız enerji potansiyeli sunarak, temiz ve sürdürülebilir enerji üretimine katkıda bulunmayı hedefliyor. Firma, öncelikli olarak bir manyetik hapsetme tekniği olan sarmal yönteme dayalı bir pilot reaktör geliştirmeyi amaçlıyor. HESTIA adındaki reaktörün başlangıçta 50-100 megavatlık bir güç üretim kapasitesine sahip olması öngörülüyor.
1 yıl kesintisiz çalışma hedef
Düşük çıktılı füzyon reaktörünün, alüminyum veya titanyum gibi metallerin eritildiği fabrikalarda, uzak adalarda ya da büyük gemilerde yerel enerji kaynağı olarak kullanılabileceği belirtiliyor. Türünün ilk örneği reaktörün inşaat maliyetinin yaklaşık 5 milyar dolar olacağı öngörülüyor. 1 yıl sürekli çalışmasının ardından reaktörün bakım işlemleri üç ay içinde tamamlanarak yüzde 80’in üzerinde bir kullanılabilirlik oranı sağlanabilecek.
Taguchi, 2034 yılında pilot reaktörün devreye alınarak birkaç yıl çalıştırılabileceğini, sonrasında ise ticari bir reaktörün inşasına başlanabileceğini ve bu reaktörün en erken 2040 yılında faaliyete geçebileceğini belirtti. Taguchi, pilot reaktörü inşa etmek için 1 trilyon yen (6,8 milyar dolar) toplamak, bobinler için yüksek sıcaklıkta süper iletkenlik teknolojisi geliştirmek ve yerel inşaat onayı almak için güvenlik kuralları oluşturmak gibi önemli zorlukların devam ettiğini söyledi.