Bildiride, “Uluslararası insancıl hukuka uyulması, daha fazla sivil kaybının önüne geçilmesi, insanların temel ihtiyaçlarına erişimlerinin sağlanması, bir an önce barış ortamının temin edilmesi ve bu süreçte uluslararası insani yardımın bölgeye ulaştırılması elzemdir” denildi.
İİTOB ve Kamu Denetçiliği Kurumu Başkanı Şeref Malkoç da “Umut ediyorum ki faydası olur” dedi. Bildiride sivil ölümlere dikkat çekilerek, “21’inci yüzyılda; kadın, çocuk, yaşlı, engelli demeden tüm sivillerin elektriğini kesmek, gıda, su ve yakıt erişimini engellemek insanlık suçudur. Amerika Birleşik Devletleri’nin ve Avrupa Birliğinin bu suçu desteklemesi ve adeta teşvik etmesi kabul edilemez bir durumdur ve şüphesiz ki tarihe en büyük insanlık ayıplarından biri olarak geçecektir. Barışın temin edilebilmesi için ise İsrail’in Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin kararlarına riayet etmesi, uluslararası hukuk çerçevesinde haksız yere işgal ettiği topraklardan çekilmesi gerekmektedir. Barış için iki devletli çözüm tek çaredir ve 1967 yılındaki sınırlarda olduğu gibi başkenti Kudüs olan bağımsız bir Filistin devleti kurulmalıdır” ifadeleri kullanıldı.
‘Harekete geçin’ çağrısı
İİTOB olarak Ukrayna-Rusya savaşında da benzer bir bildirinin gönderildiğini söyleyen Malkoç, “Savaş insanları yorar, insanlığın geleceğini karartır. Bir an önce ateşkesin sağlanması ve barışın temin edilmesi için yapabileceğimiz çalışmayı herkesin yapması temennisinde bulunduk. Savaş keşke devam etmese ama ediyor; en azından uluslararası hukuka, savaş hukukuna göre savaş ahlakına göre bunlar sürdürülsün. Dünyadaki vicdan sahibi bütün insanları harekete geçirmek için böyle bir çalışma yaptık. Umut ediyorum ki faydası olur.” değerlendirmesinde bulundu.