‘Bilişim 500 Araştırması’ açıklandı: 25 milyar dolarlık sektör

AA

“Bilişim 500 Araştırması” araştırmasında ilk 10’a giren firmalar belli oldu.

“Evren Boşlukları Sevmez” mottosuyla bu yıl 25’incisi gerçekleştirilen ve Türkiye’nin en büyük 500 bilişim şirketinin kendi alanında değerlendirildiği arıştırma, İstanbul’daki Tarihi Emek Sineması’nda düzenlenen törenle açıklandı.

Şirketlerin ciro bilgilerine göre genel ve kendi kulvarında sıralandığı araştırmanın sonuçlarına göre, Türkiye’nin en büyük 10 bilişim firması Turkcell, Türk Telekom, Vodafone, Indeks Bilgisayar, Teknosa, Arena, Bilkom Bilişim, Penta Teknoloji, Ingram Micro ve KoçSistem olarak belirlendi.

DÜNYA DÖNÜŞÜM İÇİNDE

Törene katılan, Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, burada yaptığı konuşmada, dünyanın büyük bir dönüşüm içerisinde olduğunu ve bilişim sektörünün diğer tüm sektörlerin geleceğine etki ettiğini söyledi.

“TÜRKİYE’DE YAZILIM SEKTÖRÜ BÜYÜYOR”

Türkiye’de yazılım sektörünün büyüyen bir sektör olduğunu altını çizen Sayan, dünyada iletişim sektörünün büyümesinin yüzde 5 iken Türkiye’de daha yüksek olacağını öngördüklerini aktardı. Sayan, 5G’nin ihalesinin 2025’te yapılacağını, 2026’da da kullanılmaya başlanacağını hatırlattı.

“SEKTÖR SON 10 YILDA İVME KAZANDI”

Sayan, bu dönüşümün ve değişimin peşinde adım adım ilerlediklerini belirterek, şöyle devam etti:

Özellikle yazılım ve bilişim sektörünün son 10 yılda ivme kazandığını görüyoruz. Nitekim Türkiye’de bilgi ve iletişim teknolojileri alanında en yüksek yerli ürün ağırlığına sahip sektör yüzde 82 ile yazılım sektörü. Küresel yazılım ve bilişim sektörü büyüklüğü 5 trilyon dolar.

BÜYÜKLÜK: 25 MİLYAR DOLAR

Türkiye’de sektör büyüklüğü güncel rakamlara göre, 25 milyar dolar civarı elimdeki son rapora göre, 14 kat büyümenin olduğu başka bir sektör ben bilmiyorum. Bilişim sektörünün büyümesi ekonomideki gelişmeyi de aslında doğrudan etkiliyor. Bugün dünyanın en büyük 10 şirketinin 7’si teknoloji firmalarından oluşuyor. Teknolojiye olan yatkınlık, donanımlı bir eğitimle birleşince bu alanda verilen eğitimler de sektör için önemli bir insan kaynağı potansiyeli oluşturuyor.

“İHRACAT VE İSTİHDAM POTANSİYELİ VAR”

Diğer taraftan ülkemizdeki yazılım ekosistemindeki büyümeyle birlikte 2025’e kadar 100 bin ek istihdam ve 10 milyar dolarlık ihracat potansiyelinin olduğu görülüyor.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir