Bilecik’teki dev altın madeni için geri sayım başladı! İşte Türkiye’ye sağlayacağı avantaj

Milliyet.com.tr/ÖZEL Bilecik’te geçtiğimiz yıllarda atın rezervi keşfedilmişti madenin açılması aşamasına gelindi. Cuma günü altın madeni açılacak. Açılışa Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katılması ve ilk altın külçesini dökmesi bekleniyor.

YENİ ALTIN MADENİ TÜRKİYE’NİN ALTIN İHTİYACININ NE KADARINI KARŞILAR?

Gübretaş’a ait maden sahasında, 109 tonluk altın rezervi keşfedilmişti. Ekonomik büyüklüğü 6.5 milyar dolar düzeyinde. 2 yıldır madenin açılması için çalışmalar yürütülüyordu.  Peki altın madeni Türkiye’ye nasıl bir avantaj sağlayacak? Ekonomist Hikmet Baydar merak edilenleri cevapladı. Baydar açıklamasında şu ifadeleri kullandı: 

“Global ekonomilerde ters dolarizasyondan dolayı altına giriş var. Altının şöyle bir özelliği var parasal sistemde altın rezervi fazla olan ülke parası daha güvenilir oluyor.

‘TÜRKİYE ALTIN İTHALATINDA DÜNYA BİRİNCİSİYDİ’

Şimdi dünyada şu anda altın rezervi en yüksek olan ülke ABD. ABD bu konuda açık ara önde. Türkiye gerilerde ve geçen yıl Türkiye altın ithalatında dünya birincisiydi.

Merkez Bankası rezervinin de aşağı yukarı yüzde 40’ı altındır. Bunun da arkasında önemli bir sebep var. Dijital Türk lirasının daha güvenilir ve sağlam olması için bu sistemin arkası altın ile doldurulmaya çalışılıyor.

‘İTHALATTA ÖNEMLİ BİR AÇIĞI KAPATIR’

Altınla beraber dolar riske alınmıyor. Dolayısıyla böyle çıkacak olan bir altın ithalatta önemli bir açığı kapatır. Çünkü bizim cari açığımızın ana konularında birisi enerji ve altındır.

Mal ticaretinde Türkiye cari fazla veriyor. Karşılama oranı yüzde 100’ün üzerindedir. Şu an cari açık yüksek gibi söylemlerin arkasındaki sebep enerji ve altın olduğu için altında böyle bir üretimin olması bu konudaki açığı azaltmaya ciddi fayda sağlayacaktır.

‘CARİ FAZLA POTANSİYELİ ORTAYA ÇIKTI’

Mart ayında sisteme kazandırılacak doğal gaz ve Gabar Dağı’nda bulunan petrol ile bu altın rezervini dikkate aldığınızda Türkiye cari fazlaya doğru gitmeye başlayacak. Böyle bir potansiyel ortaya çıkmış durumdadır.

ALTIN MADENİ TÜRKİYE’DE ÜRETİLEN ALTININ YÜZDE 15’İNİ KARŞILAYACAK

Yüzde 15 oranı iyi artı bir de üretimin külçe altın olması önemli. Biz külçe altını ithal ediyoruz bunun yanında altının üretiyor olması bile bir enerji gibi cari açığı direkt kapatan bir unsurdur.

Bu yüzden de şu anda doğa gazın sisteme kazandıracağı fayda ne ise altının sisteme kazandıracağı fayda odur.
Kaldı ki altın istendiği zaman katma değeri yüksek ürüne çevrilebiliyor. Türkiye bu konuda çok iyi. Gram altın ve sarrafiye tarzı değil de bilezik ve küpe tarzı ürünlerde altın işlendiği taktirde katma değeri yüksek bir ürün olarak ihraç edilebilir bir hale geliyor. Bunun da Türkiye’ye ciddi bir ekonomik faydası vardır.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir