‘BDDK kararlarının mesajları önemli’

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, BDDK tarafından açıklanan türev işlem, konut kredileri ve nakit döviz pozisyonu yüksek şirketlere TL kredi sınırlandırılması kararlarının geçici olduğunu söyledi.

Bloomberg HT’ye açıklamalarda bulunan Bakan Nebati, “Önemli olan bu kararların verdiği mesajlar. Biz diyoruz ki, paralarını alıp gidip bu parayla döviz alma ve aldığımız kararların hepsi geçici” dedi.

BDDK’nın son kararı sonrasında şirketlerin Kur Korumalı Mevduata yönelebilecekleri ya da ellerindeki dövizle ithalata ağırlık verip dış ticaret açığını artıracakları yönündeki öngörüleri nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine Bakan Nebati şunları söyledi:

“Etkisini gördük. Burada firma sayısından ve belirlenen rakamdan ziyade etkisi ve verdiği mesaj önemli. Biz, piyasada ne oluyor ne bitiyor, her şeyin farkındayız ve diyoruz ki, paralarını alıp gidip bu parayla döviz alma.”

‘Dövizle işiniz yok’

Nebati, uygulamanın süresiyle ilgili hedefleri konusunda da şöyle konuştu:

“Aldığımız bütün kararlar daimi kararlar değil. Hepsi geçici. Dövizle işiniz yok, TL ile iş yapın diyoruz. Kayseri’de cuma günü adımlarımızı attık, atmaya da devam edeceğiz dedik, sonra da 5’ten sonra o açıklamayı yaptık.”

Nebati, enflasyona endeksli tahvil konusunda şu an için yeni bir adım planlamadıklarını da ifade etti. Bakan Nebati, son dönemde kendisinin de dahil edildiği kabine revizyonu iddiaları ve ekonomi yönetiminde fikir ayrılıkları yaşandığı iddialarının anımsatılması üzerine de iddiaları esprili dille yalanlarken, “Yok danışmanlarla kavga etmişim, yok başkasıyla ters düşmüşüm hepsi boş dedikodu” dedi ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında ekonomide eşgüdüm içinde adımlar attıklarını söyledi.

Mevduatta stopaj indirimi uzatıldı

TL mevduatları cazip kılmak, birikimlerin TL mevduat ve katılım hesaplarında tutulmasını sağlamak amacı ile stopaj indirimlerinde süre 6 ay daha uzatıldı. Resmi Gazete’de yayımlanan karar ile indirim uygulaması, 31 Aralık 2022 tarihine kadar devam edecek.

Dövizde sınırlı hareket

BDDK’nın son günlerde aldığı kararların etkisiyle gerileyen döviz kurları, dün sınırlı hareketle az da olsa yükseldi. Gün içinde en yüksek seviyeler dolar/TL’de 16.67, euro/TL’de 17.64 oldu.

‘Bütçe ödenekleri 1 trilyon 81 milyar lira artırıldı’

TBMM Genel Kurulu’nda 2022 Yılı Merkezi Yönetim Kanunu ile Bağlı Cetvellerinde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi (Ek bütçe) görüşmeleri başladı. Hükümet adına sunum yapan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, küresel düzeyde yaşanan pek çok olumsuz gelişmeye rağmen 2022 yılında bütçe dengesinde bozulmaya izin vermediklerini belirterek, “Son aylardaki gelişmeler hem gelir beklentilerimizi hem de harcama büyüklüklerimizi artırdı, ihtiyaçlarımızı farklılaştırdı” dedi. Ek bütçeye ilişkin Nebati, “Ek Bütçe Kanun Teklifimizi, gelir tahminlerimizle uyumlu ve kamu maliyesinde dengeyi koruyan bir anlayışla hazırladık. 2022 yılı Ocak-Mayıs döneminde bütçe gelirlerimiz bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 100 artışla 1 trilyon 84 milyar lira, vergi gelirlerimiz ise yüzde 108 artarak 881 milyar lira olarak gerçekleşmiştir” diye konuştu. Ek Bütçe Kanun Teklifi ile Merkezi Yönetim Bütçe Ödeneklerinin 1 trilyon 81 milyar lira artırıldığını kaydeden Nebati, kalemlerini şöyle açıkladı:

– Ek Bütçenin; 216,9 milyar lirasını personel giderlerine, 154 milyar lirasını emekli aylıklarında yapılan artışlar başta olmak üzere, sağlık giderleri ile işveren prim teşviki ödemeleri gibi giderleri karşılamak amacıyla Sosyal Güvenlik Kurumu’na yapılan transferlere

– 134,5 milyar lirasını, vatandaşlarımızın hanelerinde tükettikleri elektrik ve doğalgazı piyasa fiyatlarının çok daha altında kullanmalarını sağlamaya

– 105 milyar lirasını tarımsal sulama projeleri, Organize Sanayi Bölgesi ve Küçük Sanayi Sitesi yatırımları ile karayolu ve demiryolları başta olmak üzere yatırımlara

– 103,3 milyar lirasını mahalli idarelere

– 44,8 milyar lirasını engelli evde bakım destekleri, 65 yaş üstü bakıma muhtaç yaşlıların ve engelli vatandaşlarımızın aylıkları, muhtaç ailelere yapılacak yardım ödemeleri ve diğer sosyal amaçlı giderlere

– 37,1 milyar lirasını tarıma ayrılan destek ödemelerine ve diğer giderlere

– 40 milyar lirasını mevduat ve katılma hesaplarının kur artışlarına karşı korunmasına ilişkin giderlere

– 156 milyar lirasını zorunlu harcamalar başta olmak üzere, diğer ödenek ihtiyaçlarının karşılanmasına

– 89,4 milyar lirasını ise faiz giderlerine ayırmış bulunuyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir