Bayezid-i Bistami Türbesi de yıkıldı

Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6’lık iki depremin büyük yıkıma yol açtığı Hatay’ın ilçesi Kırıkhan’a bağlı Alaybeyli Köyü’ndeki Darb-ı Sak Kalesi ile içerisindeki Bayezid-i Bistami Türbesi sarsıntının etkisiyle ağır hasar gördü.

Darb-ı Sak Kalesi, Antakya Haçlı Prensliği’nin önemli kalelerinden biriydi. Kalenin yıkılan surları yola doğru saçıldı, tarihi kemerin önü enkazla doldu.

Murat Sökmenoğlu ve Bahir Sökmenoğlu’nun mezarlarındaki mermerler de depremde kırıldı.

Depremler, kalenin içinde bulunan Bayezid-i Bestami Türbesi’ni de vurdu. Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün 2013’te restore ettiği türbede Hatay Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Tayfur Sökmen’in iki oğlu eski milletvekili Murat Sökmenoğlu ve K. Bahir Sökmenoğlu’nun mezarları ile İnayet Şevki Mursaloğlu ve Reşat Mursaloğlu’nun mezarları bulunuyor. Depremin şiddetiyle mezarlardaki mermerler devrildi ve kırıldı. Türbenin içerisindeki çilehane ve sandukalar ise zarar görmedi. Kaleye ve türbeye giriş tamamen kapatıldı. Milliyet’e konuşan Alaybeyli köyü muhtarı Hamza Kadıoğlu, “Bayezid-i Bistami Türbesi Kırıkhan için çok önemli. Devletimiz burayı yeniden yapacaktır” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir