Fenerbahçe, tarihi bir ilke imza atarak basketbol müzesini faaliyete geçirdi. 24 Ekim Pazartesi günü İstanbul Ataşehir’de bulunan Ülker Spor ve Etkinlik Salonu’nda özel bir törenle beraber müzenin açılışı resmen yapıldı.
Türk sporunda basketbol müzesi açan ilk kulüp Fenerbahçe oldu. Başta Başkan Ali Koç’un destekleri olmak üzere eski yönetim kurulu üyesi Hamdi Akın ve mevcut yönetim kurulu üyesi Sertaç Komsuoğlu’nun çabalarıyla basketbol müzesi sarı-lacivertli camiaya kazandırıldı.
1 Kasım Salı gününden itibaren taraftarlara açılacak olan Fenerbahçe Basketbol Müzesi’nde kadın, erkek ve tekerlekli sandalye basketbol takımlarının kazandıkları kupalar, madalyalar, giyilen formalar, özel şiltler, tarihe geçen anektodlar, spor ayakkabıları ve basketbol topları sergileniyor.
Müzeden içeri ilk girdiğinizde sizi Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 3 Mayıs 1918 tarihinde Fenerbahçe’yi ziyaret ettiği sırada kulüp defterine düştüğü satırlar karşılıyor.
Hemen ardından kulübün basketbol tarihini anlatan bilgiler göze çarpıyor. Kulübün 1913 yılında basketbol şubesi kurma adına ilk denemeleri, 1925 yılında Robert Koleji öğrencilerinin çabaları ve en sonunda 1944 tarihinde gazeteci yazar Cem Atabeyoğlu ile Muhtar Sencer’in kalıcı olarak basketbol takımını kurmaları veriliyor.
1944-45 sezonunda ilk kez İstanbul Ligi’nde mücadele etmeye başlayan Fenerbahçe Basketbol takımı ve kadrosu ile 1946 yılındaki ilk şampiyonluk dikkat çekiyor. 1946 yılında kazanılan ilk kupa, müzede en çok ilgi gören kupalar arasında duruyor. Hemen ardından kadın takımının kuruluşunda büyük emeği olan dönemin Çamlıca Kız Lisesi öğrencilerinden Dr. Ayten Salih’in nefis bir portresi yer alıyor. Özel olarak tasarlanan bu portre ve kadın basketbol takımının 1954 yılından itibaren faaliyetleri hakkında bilgiler sunuluyor.
Hem erkek basketbol takımının hem de kadın basketbol takımının kupaları hakkında bilgi veren iki özel duvar öne çıkıyor. Yine her iki takımın bugüne kadar gelen sürede öne çıkan portreleri isim isim veriliyor.
Müzenin kuşkusuz en özel anıları arasında 2006-07 sezonunda yani kulübün 100. yılında Aydın Örs liderliğinde kazanılan lig şampiyonluğu ve 2016-17 sezonunda Zeljko Obradovic yönetiminde gelen Euroleague şampiyonlukları bulunuyor.
Bilhassa Obradovic ve takımının 2017’de getirdiği Avrupa Şampiyonluğu için özel bir yer ayrılması beğenileri topluyor.
Müze içerisinde ayrıca taraftarların alışveriş yapabileceği ve basketbol ürünlerinin satıldığı bir Fenerium da açıldı.
Euroleague köşesi
Sarı-lacivertli kulübün basketbol müzesinde en çok beğeni toplayan bölüm, 2017’de kazanılan Euroleague Şampiyonluk kupasının sergilendiği köşe olarak göze çarptı.
Euroleague zaferi için özel olarak hazırlanan bu köşede, dönemin coachu Zeljko Obradovic’in ve kadroda yer alan oyuncuların fotoğrafları, formaları ve imzaları, misafirlere gezdirildi.
2016-17 sezonunda oynanan maçlar ve Final Four süreci videolar eşliğinde müzede anlatılıyor. O dönem oynanan unutulmaz maçlar ve alınan galibiyetler sergileniyor. Benzer şekilde, bu köşenin hemen yanında, erkek basketbol takımın başta Euroleague olmak üzere Avrupa kupalarındaki tüm maçları, galibiyetler ve özel anektodların yer aldığı bölüm geliyor. Aynı zamanda Euroleague’deki 2 ikincilik ve 2 dördüncülük de gurur tablosunda bulunuyor. Kadınlarda da bugüne kadar oynanan 4 Euroleague 2.’liği, 1 EuroCup Women ikinciliği, tekerlekli sandalye basketbol takımın Euroleague 3 kupası gibi başarılar göze çarpıyor.
Yine erkek takımının NBA takımlarıyla yaptığı maçlar ve 5 Ekim 2012’de Boston Celtics’e karşı alınan 97-91’lik zafer de yazıldı. Erkek takımının Koraç Kupası’ndaki çeyrek finalleri, Eurochallenge Final Four’u, Eurocup’taki çeyrek finalleri de tarihe not düşülmüş durumda…
Aziz Yıldırım’a teşekkür
Kulüp tarihinde ve Türk sporunda basketbolun gelişmesi katkı sunan eski Başkan Aziz Yıldırım, müze açılışında unutulmadı. Başkan Ali Koç, konuşmasında önemli bir bölümü Aziz Yıldırım’a ayırdı.
Başkan Koç, “Teşekkür edeceğimiz çok kişi var dedim ama aslında teşekkür edeceğimiz çok önemli bir kişi var. Fenerbahçe’nin basketbol vizyonunu baştan aşağı değiştiren, Fenerbahçe’yi bir lokomotif konumuna getiren, Fenerbahçe’yi açık ara Türkiye’nin en önemli, en başarılı kulübü yapan, muhteşem salonumuzun kulübümüze kazandırılmasında var gücüyle çalışan, o sıkıntılı günlerde bile ‘Devam edin çocuklar’ diyen Sayın Aziz Yıldırım’a, Başkanımız Aziz Yıldırım’a şahsım, yönetim kurulum ve inanıyorum ki her bir Fenerbahçeli adına teşekkür ederim, kendisine müteşekkiriz” dedi.
Ülkerspor unutulmadı
Fenerbahçe Basketbol Müzesi’nde Ülkerspor için de ayrı bir alan kuruldu. 2006 yılında Ülkerspor ile yapılan birleşme ve Ülker Grubu’nun sarı-lacivertli kulübe uzun yılları verdiği maddi-manevi destek burada tanıtılıyor.
Ülker Grubu’nun ve Murat Ülker’in Ülker Spor ve Etkinlik Salonu’nun yapılmasındaki katkısı da paylaşılıyor.
Tarihe geçen isimler
Müze turunda en fazla ilgi toplayan diğer bölüm ise kadın ve erkek takımlarında bugüne kadar görev alan antrenörler, forma giyen oyuncular ve kazanılan başarıların yer aldığı alan oldu. Tarihe geçen isimlerin unutulmamış olması ve isim isim verilmesi herkesin takdirini topladı. Muhtar Sencer ve Cem Atabeyoğlu ile başlayan tarihi yolculukta yer alan Samim Göreç, Önder Dai, Hüseyin Kozluca, Ayten Salih, Seta Yağcıoğlu, İnci Önen, Süheda Özçiçekçi, Erdoğan Karabelen, Mehmet Baturalp, Altan Dinçer, Erdal Poyrazoğlu, Efe Aydan, Erman Kunter, Çetin Yılmaz, Ali Limoncuoğlu, Calvin Roberts, Hüsnü Çakırgil, İbrahim Kutluay, Aydın Örs, Damir Mrsic, Ömer Onan, Mirsad Türkcan, Zeljko Obradovic, Birsel Vardarlı, Serap Yücesir, Arzu Özyiğit gibi efsane isimler tek tek müzede ölümsüzleştirildi.
En yeni şampiyonlar
Başkan Ali Koç’un görev süresinde faaliyete başlayan Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımı da müzedeki yerini aldı. 2021-22 sezonunda kazanılan şampiyonluk kupası, sporcuların formaları ve takımın madalyaları müzede bulundu. Başkan Ali Koç ve açılış töreninde yer alan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımı ile kupalarıyla beraber hatıra fotoğrafı çektirdi.
Kaptanlar yan yana
Müze açılışında kadın basketbolu için tarihi ve anlamlı bir fotoğraf karesi yer aldı. 1954 yılında kurulan kadın basketbol takımında günümüze kadar gelen süreçte birçok kaptan bir araya geldi. Açılışta takım kaptanları Arzu Özyiğit, Elizabeth Uğurlu, Ayten Salih, Seta Yağcıoğlu, Pınar Öztürk, Mine Kuzu, Kıvanç Murathanoğlu, Güldal Tütüncü, Serap Yücesir, Nalan Ramazanoğlu, Birsel Vardarlı Demirmen ve şu anki takımın kaptanı Olcay Çakır Turgut beraber hatıra fotoğrafı çektirdi.
Efsane Ayten Salih
Kulüp tarihinde kadın basketbol ve voleybol takımlarının kurulmasına öncülük eden, atletizm ve kürekte de başarılar kazanan efsane kaptan Dr. Ayten Salih’e, özel bir yer ayrıldı.
Türk sporu ve Fenerbahçe tarihinde özel bir yeri olan Dr. Ayten Salih Berkalp’e sarı-lacivertli müzede özel bir yer ayrıldı. Müze açılışının onur konuklarından olan Ayten Salih, eski takım arkadaşı Seta Yağcıoğlu ile beraber bu anlamlı günde hazır bulundu.
1954 yılında Çamlıca Kız Lisesi’nde okurken sarı-lacivertli kulüpte kadın basketbol ve voleybol takımlarının kurulmasında öncülük eden Ayten Salih için müzede özel bir portre de dizayn edildi. Sarı-lacivertli kadın voleybol takımında 1956-60 arasında 5 kez Türkiye, 4 kez İstanbul şampiyonu olmasında pay sahibi olan efsane isim, kadın basketbol takımı ile 1955-1959 arasında üst üste 5 defa İstanbul, 1956-1958 arasında üç kez Türkiye şampiyonu, 1959 yılında da Türkiye ikinciliği elde etti. 1956’da İstanbul Kızlar Basketbol Ligi’nde Fenerbahçe, Kadıköyspor’u 55-8 yenerken kaydettiği 25 sayı uzun süre kırılamayan bir rekor olarak tarihte yerini aldı.
Aynı zamanda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde çok sevilen bir doktor ve mücahit olarak anılan Berkalp, 1974’teki Kıbrıs Barış Harekatı’ndaki cesur kahramanlığıyla da tarihimizdeki yerini gururla aldı. Ayten Salih’in açtığı yolda uzun yıllardır başarılar kazanan kadın basketbol takımının tüm kupalarına ve eski sporcuların formalarına özel bir bölümde yer verildi.