Bangladeş ordusu açıkladı: Ülkede geçiş hükümeti kurulacak

AA

Bangladeş’te kamuda işe giriş pozisyonlarında 1971’deki Bağımsızlık Savaşı’nda görev alan kişilerin çocuklarına kamuda kontenjan ayrılması kararı ülkeyi savaş alanına çevirdi.

Hükümetin kararına karşı tepki göstermek için düzenlenen protestolar hükümet karşıtı gösterilere dönüştü.

147 kişinin öldüğü protestolarda yaklaşık 10 bin kişi gözaltına alınırken halk, gözaltı kararlarının keyfi olarak verildiğini söyleyerek hükümete karşı protestolarına devam etti.

Protestocuları ‘terörist olarak niteleyen Başbakan Şeyh Hasina, başbakanlık binasına yapılan saldırılar sonucu kız kardeşi ile askeri helikoptere binerek ülkeden kaçtı.

ORDU KOMUTANI AÇIKLAMA YAPTI

Bangladeş Ordu Komutanı General Waker-Uz-Zaman, Başbakan Şeyh Hasina Vecid’in resmi konutundan ayrılmasının ardından basına açıklama yaptı.

Ülkede geçiş hükümeti kurulacağını duyuran Waker-Uz-Zaman, gösterilerin ve şiddet olaylarının durulması halinde “sıkıyönetime gerek kalmayacağını” belirtti.

“GEÇİŞ HÜKÜMETİ KURMAYA KARAR VERDİK”

Waker-Uz-Zaman, ülkedeki şiddet olaylarında göstericilerin hayatını kaybetmesine ilişkin soruşturma yürütmeyi taahhüt ederek, “Tüm siyasi partilerle verimli bir görüşme gerçekleştirdikten sonra geçiş hükümeti kurmaya karar verdik. Durumu çözüme kavuşturmak için şimdi Bangladeş Cumhurbaşkanı Muhammed Şahabuddin ile görüşeceğiz.” diye konuştu.

General Waker-Uz-Zaman, Dakka Üniversitesi Hukuk Bölümü’nden Profesör Asif Nazrul’u, öğrencilerden protestolara son vermesini talep eden açıklama yayımlamaya çağırdı.

“BAŞBAKAN HASİNA İSTİFA ETTİ”

Waker-Uz-Zaman, Hasina’nın istifa ettiğini duyururken Bangladeş Başbakanı ise konuya ilişkin henüz açıklama yapmadı.

Başkentteki protestolar sürerken Başbakan Şeyh Hasina’nın resmi konutunu basan göstericilerin, içerideki eşyaları dışarı çıkardıkları görüldü.

İKTİDAR PARTİSİNİN BİNASINI YAKTILAR

Hükümet karşıtı protestocular, iktidardaki Avami Birliği Partisinin başkent Dakka’daki binasını da ateşe verdi.

Hindistan Başbakanı Narendra Modi hükümetinin de Bangladeş sınırında “yüksek alarm” durumu ilan ettiği duyuruldu.

Bangladeş’te ordunun açıklamasının ardından başkent Dakka’da göstericilerin “coşkulu kutlamalar” yaptığı kaydedildi.

HASİNA HİNDİSTAN’A KAÇTI

Hint basınındaki haberlere göre, Başbakan Şeyh Hasina’yı taşıyan helikopter, Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi yakınlarındaki Hindon Hava Üssü’ne indi.

Dhaka Tribune de başkent Dakka’da Hazrat Şahcelal Uluslararası Havalimanı’nın kapatıldığını ve uçuşların 6 saatliğine askıya alındığını duyurdu.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir