Balığı taze tutmak için zahmete girmeyin! Temizlik şartmış, 6 ay taptaze kalıyor

Balık mevsiminin gelmesiyle birlikte pek çok kişi uzun bir süre taze balık tüketmek için stok yapmaya başladı. Ancak bu stok sırasında balığın akmasından ve kokmasından endişelenenler oluyor. Dondurulmadan önce yıkanıp yıkanmaması ise merak konusu. İşte tüm aşamalar.

Balıkları donduracaksanız, mümkün olduğunca taze balık seçmeye özen gösterin. Taze balıkların gözleri parlak ve cam gibi olur. Cildinde hafif bir parlaklık ve nemlilik vardır, kokusu da hafif deniz kokusunu andırır. Eğer balık bayatsa, maalesef dondurup saklasanız da tadı ve dokusu istediğiniz gibi olmayacaktır.

Donduracağınız balığı öncelikle güzelce temizlemelisiniz. Bunun için balığı pullarından arındırın, iç organlarını çıkarın ve bol su ile yıkayın. Eğer büyük bir balıksa, başını ve kuyruğunu da kesebilirsiniz. Bu arada, balıktan çıkan atıkları hemen çöpe atın; yoksa mutfağınıza hoş olmayan kokular yayılabilir.

Balığı dondurmanın en kullanışlı yollarından biri, balığı fileto haline getirmek ya da dilimlemektir. Bu işlemi yaptığınızda, balığı dondurucudan çıkarır çıkarmaz doğrudan kullanabilirsiniz. Balığı dilim dilim kesip, buzdolabı poşetlerine koyabilirsiniz.

Balıkları tek seferde kullanabileceğiniz porsiyonlar halinde dondurmak, işinize yarayacaktır. Böylece dondurucudan balık çıkardığınızda hepsini çözmeye gerek kalmayacak. Her bir yemek için bir porsiyon ayırarak, buzluğu daha düzenli tutabilirsiniz ve balıkların dondurucuda üst üste binmesini engelleyebilirsiniz.

Dondururken hava geçirmez paketler kullanmak çok önemlidir. Bu, balıkların buzlanmasını ve lezzet kaybını önleyecektir. En iyisi vakum poşetleri kullanmak. Eğer vakum poşetiniz yoksa, balığı streç filme sıkıca sarın ve ardından bir buzdolabı poşetine koyun.

Dondurucunun sıcaklığı, balıkları dondururken çok önemlidir. Dondurucunuzu -18°C veya daha soğuk bir derecede ayarlayın. Bu, balığın daha hızlı donmasını ve dokusunun daha iyi korunmasını sağlayacaktır.

Balıkları dondurucuya koyarken hangi balığın ne zaman dondurulduğunu unutabilirsiniz. Bunun için her poşetin üzerine ne tür balık olduğunu ve hangi tarihte dondurulduğunu yazmak kullanışlı bir fikirdir. Böylece ilk hangi poşeti kullanmanız gerektiğini kolayca anlayabilirsiniz. Bazı kişiler ise balıkların daha taze kalması için su içinde dondurur. Bunun için balıkları dondurucuya girebilecek dayanıklı bir kaba koyun, üzerini su ile doldurun ve dondurun. Bu yöntem balığın hava ile temasını tamamen keserek daha uzun süre taze kalmasını sağlayabilir.

Donmuş balığı kullanmadan önce çözmeniz gerekir. Bunu yapmanın en iyi yolu, balığı buzdolabına koymaktır. Bu yöntemde balık, dokusunu ve lezzetini daha iyi korur. Daha hızlı bir çözme yöntemine ihtiyaç duyarsanız, balığı su geçirmez bir poşete koyup soğuk su altında çözülmesini bekleyebilirsiniz.

Pek çok kişi pratik bir yöntem olduğu için balığı mikrodalgada çözdürmek istiyor. Ancak bu alternatif tehlikeli olabilir. Bu aşama balığın dengesiz ısınmasına ve dokusunun bozulmasına yol açabilir. Mikrodalga ısıttığınız zaman tüketmek riskli olacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir