Bakır fiyatları yükselişte

AA

Emtia fiyatlarının seyri tam fiyatlamaları yakından ilgilendiriyor.

Geçen hafta fiyatlar libre bazında bakırda yüzde 4,1, nikelde yüzde 1,9, kurşunda yüzde 0,3, çinkoda yüzde 1,2 ve alüminyumda yüzde 2,9 arttı.

Soya fasulyesinin kilo başına fiyatı 9,5 dolarla Eylül 2020’den bu yana en düşük seviyeyi gördü.

Emtia piyasasında geçen hafta ABD’de açıklanan verilerin resesyon endişelerinin azaldığına ve fiyat baskılarının hafiflediğine işaret etmesiyle değerli ve baz metaller sert yükselirken, Çin ekonomisine dair endişeler ve üretimin artacağına yönelik öngörülerle diğer gruplarda düşüşler görüldü.

ALTINDA REKOR

Geçen hafta ons bazında altın 3,2, gümüş yüzde 5,7, platin yüzde 3,3, paladyum yüzde 4,8 değer kazandı.

Altının ons fiyatı 2 bin 509,8 dolarla rekor seviyeyi gördü.

Fed’in faiz indirimlerine yaklaştığına dair beklentilerin güçlenmesi, merkez bankaları ve Çinli tüketicilerden gelen artan satın alımlar ile Orta Doğu ve Ukrayna’daki çatışmalar altının ons fiyatını destekledi.

Analistler, değerli metallerde özellikle altında güvenli liman özelliğinin öne çıktığını, altın fiyatlarının gücünü korumasında jeopolitik risklerin payının büyük olduğunu söyledi.

GÜMÜŞ ARTTI

Özellikle ABD ekonomisinin gücünü koruduğuna dair makroekonomik veriler gümüş fiyatlarının yükselmesini sağladı.

Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) eski Yönetim Kurulu Üyesi Makoto Sakurai’nin BoJ’un tekrar faizleri artırmayacağına yönelik açıklamaları da değerli metalleri olumlu etkiledi.

BAKIRDA YÜKSELİŞ YÜZDE 4’Ü AŞTI

Öte yandan baz metallere bakıldığında ise tezgah üstü piyasada geçen hafta fiyatlar libre bazında bakırda yüzde 4,1, nikelde yüzde 1,9, kurşunda yüzde 0,3, çinkoda yüzde 1,2 ve alüminyumda yüzde 2,9 arttı.

Şili’nin kuzeyindeki Atacama Çölü’nde BHP Grubu tarafından işletilen Escondida bakır madenindeki ücret görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması sonrasında maden işçilerinin grev başlatması bakır arz endişelerini artırdı.

Analistler, Kanada merkezli metal madenciliği şirketi Lundin Mining Corp., Şili’deki Caserones madenindeki operasyonları azaltma kararı aldığını açıklamasının da bakırda arz endişelerini tetiklediğini söyledi.

ÇİN’DE FABRİKA KAPANDI

Bakır fiyatları ayrıca Çin’in en büyük bakır üreticilerinden Shandong tesisini kapattığına dair haberlerden de destek buldu.

Zambiya ve Kongo arasındaki sıkıntılar nedeniyle Afrika’nın bakır ihracatında kaynaklanabilecek aksamaların da bakıra ilişkin arz endişelerini artırabileceği tahmin ediliyor.

Analistler, ABD, Kanada, Avustralya ve Avrupa ülkelerinin, Çin’in bakır üzerindeki hakimiyetini sübvansiyonlar ve yatırımlar yoluyla kırmayı hedeflediğini, böyle bir durumun bakır maliyetlerini artırabileceğini kaydetti.

Çin Merkez Bankası’nın (PBoC) yeni kademeli bir finansal politikayı planlayacağını bildirmesi de baz metaller için olumlu etkiye sahip oldu.

PBoC Başkanı Pan Gongsheng, yaptığı açıklamada, yeni kademeli bir politikayı planlayacaklarını bildirirken, mali, finansal ve endüstri birimleri tarafından yapılan politikaların Çin’in yüksek kalitede gelişmesini desteklemeye yönelik olacağını söyledi.

Bakırın libresi, 5,25 dolarla tüm zamanların en yüksek seviyesini gördükten sonra sınırılı düşüş yaşamıştı. Şimdi ise bakır tekrar yükselişe geçerek 4,1968 dolardan işlem görüyor.

KAHVE FİYATLARI ARTTI

Brezilya’da don olaylarına ilişkin endişelerle kahve fiyatları yükseldi.

Kakao fiyatları, Batı Afrika kakao üretiminin son zamanlardaki ortalamanın altında yağışa karşın toparlanacağına dair iyimserlikle sert bir şekilde düştü.

Kamerun’da kakao üretiminin artması da fiyatlar üzerinde baskı oluşturdu.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir