Bakanlık paylaşımına ‘sandalye’ formülü

MEHTAP GÖKDEMİR Ankara – Akşener, altı partiye en az bir bakanlık verileceğini, kalan bakanlıkların ise seçime kendi logosuyla giren iki parti olarak CHP ve İYİ Parti arasında milletvekili sayısı oranına göre paylaşılacağını söylerken, isterse CHP’nin kendi payından listesinden adaylarını gösterdiği partilere bakanlık verebileceği mesajını vermişti.

Akşener’in açıklaması sonrası Millet İttifakı kurmaylarının bir kısmı protokole işaret etti. Bazı kurmaylar, “Bakanlıkların dağılımı, Millet İttifakı’nı oluşturan siyasi partilerin milletvekili genel seçiminde çıkardığı milletvekili sayısına göre belirlenecek. Bütün bakanlıklar İYİ ve CHP arasında paylaştırılmayacak. CHP listesinden girildi, bazı yerlerde ortak liste çıkarıldı. Partilerin bu şekilde çıkaracağı milletvekili sayısı baz alınarak, bir denge gözetilerek bakanlık dağılımı olacak” değerlendirmesini yaptı. Bu çerçevede CHP listesinden seçime girse de Meclis’te 15-20 ve üstü vekil gönderecek bir partinin alacağı bakanlık sayısının minimum iki olabileceğine işaret etti.

Bazı ittifak kurmayları ise, bakanlıkların nasıl paylaşılacağına ilişkin 20 bakanlık üzerinden toplam çıkarılacak milletvekili sayısı baz alınarak bir hesap yapılacağını ifade ediyor. Bu tezi savunan kurmaylar, “Altı partinin toplam milletvekili sayısının 300 olduğunu varsayalım, 20 bakanlık varsa, 300 sayısı 20’ye bölünecek, 15 milletvekiline bir bakanlık gibi değerlendirmek lazım. Her 15 milletvekiline bir bakanlık düşer” ifadelerini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir