Protokolün imza töreninde konuşan Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, mesleki eğitimin ‘çocuk işçiliği’ şeklinde algılanmasına tepki göstererek, “Son zamanlarda mesleki eğitimdeki bu iyileştirme süreçlerinde kamuoyunda ‘Çocuk işçiliği artıyor’ şeklinde bir yanlış algılama var. Mesleki eğitim merkezi, bir istihdam programı değildir; bir eğitim programıdır. Dolayısıyla çocuk işçiliği ifadesi nereden çıkıyor? Nasıl bir algılamaya yol açıyor? Gerçekten hayretler içerisindeyiz. Milli Eğitim Bakanlığı olarak yaptığımız işten memnunuz. TOBB da UNICEF de iş gücü piyasası da memnun ama birileri bu gelişmelerden rahatsız oluyor. Bırakalım onlar da rahatsız olmaya devam etsinler” dedi.
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve UNICEF Türkiye Temsilcisi Regina De Dominicis’in katılımıyla imzalanan protokolün mesleki eğitimde istihdam edebilirlikle ve mesleki becerileri artırarak istihdam kabiliyetini artırmayla ilgili önemli bir adım olduğunu belirten Özer, “Bu adımı MEB, TOBB ve UNICEF olarak birlikte atacağız” dedi. Yapılan düzenlemelerle 2021’in sonunda 159 bin olan çırak ve kalfa sayısının 1 milyon 300 bine ulaştığını açıklayan Özer, mesleki eğitimde bir devrim gerçekleştirdiklerini; artık küçük ve orta ölçekli işletmelerin aradığı elemanı bulamamak gibi bir sorunu kalmadığını söyledi.
280 bin öğrenci okula döndü
Bakan Özer’in başkanlığında “Eğitimle Yeniden Buluşma” projesi kapsamındaki üçüncü değerlendirme toplantısı da dün gerçekleştirildi. Gölbaşı Mogan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Uygulama Oteli’nde düzenlenen programda konuşan Özer, proje kapsamında eğitim sistemine devam etmeyen yaklaşık 280 bin öğrencinin takip edilerek eğitime dâhil edildiğini açıkladı. Okula devam etmeyen öğrenci sayısının giderek azaldığını kaydeden Özer, projeyle ortaöğretimdeki okullaşma oranının bir ay içinde yüzde 95’ten yüzde 97’ye yükseldiğini kaydetti.
ABD Büyükelçisi mesleki eğitimi övdü
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, ABD’nin Ankara Büyükelçisi Jeffry Lane Flake ile beraberindeki heyeti Bakanlık’ta kabul etti. Özer’in Türkiye’de eğitime dair gelişmeleri paylaştığı toplantıda Büyükelçi Flake, Türkiye’de mesleki eğitim alanında yaşanan dönüşümün farkında olduklarını belirterek “Türkiye’de mesleki eğitimin işleyişini ve mevcut durumunu bizzat gördüm ve gerçekten çok etkilendim. Çok iyi bir mesleki eğitim anlayışı olduğunu görüyorum. Amerika Birleşik Devletleri de mesleki eğitimde geçmişten bugüne birçok başarılara imza atmıştır ama özellikle mesleki eğitim sistemimizi yeniden düzenlerken sizin deneyimlerinizden, bilgilerinizden de istifade edebileceğimizi görüyorum” dedi.