Bu haberi sosyal medya hesabından duyuran Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, şu bilgileri verdi: “Endişe konusu sayılmayacak bir gelişme. Hasta etme gücünün (virülansının) düşüklüğünü bildiğimiz Eris varyantı Referans Laboratuvarımızda yapılan incelemede dokuz kişide görüldü. Yurt dışı temaslı ve aynı ildeler. Mevcut tedbirlere ve gündelik hayatımıza devam edeceğiz. Durum başka ülkelerde yaygın, bizde de ortaya çıkması muhtemeldi. Büyüklerimizi, kronik hastalarımızı koruyacağız.”
Kapalı ve kalabalık..
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Milliyet’e yaptığı açıklamada, “ABD’deki Kovid-19 vakalarının yüzde 17’si, İngiltere’de yüzde 20’si Eris varyantına bağlı. Türkiye’de de onlara yakın orandadır” dedi. Eris’in belirtileri için Ceyhan, “Ateş, burun akıntısı, boğaz ve kas ağrısı, tat ve koku alma bozuklukları gibi belirtileri var. Ama risk grubunda zatürreye çevirebiliyor. 65 yaş üstü insanlar, kronik organ rahatsızlığı olanlar ve bağışıklığı baskılayıcı ilaç kullananlarda ağır seyredebilir. Sağlıklı insanlarda ise 1 hafta, 10 gün içinde vücuttan atılıyor” bilgisini paylaştı. Eris’in önceki varyantlara göre daha hızlı yayılma özelliğine sahip olduğunu vurgulayan Ceyhan, “Korunmak için bireysel önlemler, el temizliği, kapalı ve kalabalık yerlerde maske takılması önemli. Okulların kapatılması gibi bir durum şu anda söz konusu değil. Ancak okullarda 200 kişiye bir anda yemek yedirmek yerine, ikiye böleceksiniz, 100’er kişi yiyecekler” dedi.
İshal ve boğaz ağrısı…
Boğaz ağrısı ve ishalin öne çıktığı Eris varyantında belirtiler şöyle:
* Boğaz ağrısı
* Öksürük
*Burun tıkanıklığı veya akıntısı
* Baş ağrısı
*Nefes darlığı
* Tat ve koku kaybı
* Hapşırma
* Halsizlik ve yorgunluk
* Kas ve vücut ağrıları
* İştah kaybı
* İshal
İlk kez şubatta tespit edildi
EG.5, Kovid-19’un Omicron varyantının bir alt türü ve dünya çapında dolaşımda olan diğer varyantlarla yakından ilişkili. Virüsün mutasyona uğramış bir versiyonu olarak biliniyor.
Omicron ailesinin son mutant virüsü olarak tespit edilen Eris varyantı ilk kez şubatta Endonezya’da tespit edildi. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 9 Ağustos’ta ilk raporunu yayımladı. Eris’in özelliklerine bağlı olarak küresel şekilde yayılabileceği ve vakalarda artışa neden olabileceği kaydedildi. Eris artık 50’den fazla ülkede yayılmış durumda.
Yeni aşılar devrede
ABD’de Kovid-19’un yeni varyantlarına karşı korunmak ve potansiyel olarak kış mevsiminde meydana gelebilecek bir dalgalanmayı önlemek için Pfizer ve Moderna’nın takviye aşılarının yapılması önerildi. ABD’nin Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) takviye aşıların Eris ve Pirola gibi yeni varyantlara karşı etkili olduğunu bildirdi. FDA, mevsimsel grip aşıları gibi, Kovid-19 aşılarının da periyodik olarak güncellenmesinin gerekebileceğini bildirdi.
Kovid-19 aşılarından 2021 kışında ve ilkbaharında kullanıma sunulanları “monovalan” aşıydı, yani yalnızca tek bir hastalık türüne yönelikti. 2022’de gelen daha yeni “bivalent” aşılar ise orijinal Kovid-19 türünün yanı sıra Omicron alt değişkenlerine karşı da koruma sağlıyor. En yeni aşılar ise belirli Eris ve Pirola’ya karşı da koruma sağlayacak. Teorik olarak bu güncellenmiş aşılar, bağışıklık sistemlerinin o andaki en bulaşıcı varyantlardan kaçınmasına yardımcı oluyor. – DIŞ HABERLER