Bakan Bayraktar’dan Gabar ve Karadeniz açıklaması: İlk aşamaları tamamladık

A Haber’e katılan Bakan Bayraktar’ın açıklamalarından sayır başları şöyle; AK Parti iktidarları döneminde 21 yılda temelde 2 hususa dönük politikalar geliştirdik. Bunlarda bir tanesi artan talebi karşılamak. Yani arz güvenliğimizi karşılamak ve Türkiye’nin elektrik ile doğalgaz talebi geçtiğimiz 21 yıl içinde 3 katına çıktı.

Diğer bir husus ise enerjide maalesef dışa bağımlılığımız var. Bunu azaltmak ile alakalı politikalarımız bu 2 temel husus çerçevesinde şekillendi. Ve enerjide 21 yıl içerisinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın liderliğinde çok önemli devrim niteliğinde adımlar atıldı, reformalar gerçekleştirildi. Bu dönemi 2 bölüme ayıracak olursak 2002-2016 arası ve 1. dönüşüm dönemi adını verebileceğimiz dönemde piyasa reformlarıyla enerji piyasalarının yönünü değiştirdik. Devletin rolü burada politika yapıcı, düzenleme tarafına piyasa gözetim tarafına kayarken ve kamu finansmanı farklı alanlara yönlendirilirken özel sektörün hem yabancı hem yerli yatırımcının oyuncu olduğu zamandı.

ENERJİDE “TAM BAĞIMSIZLIK” VURGUSU

Kendi sondaj ve sismik gemilerimizle devam ediyoruz. Bütün bu 3 hususla alakalı milli enerji 2.0’da yeni dönemde ne var? Önümüzdeki 2023 – 2053 dönemindeki hedeflerimizden bir tanesi en öncelikli olan yenilenebilir enerji. Türkiye’nin bütün potansiyelini ortaya koymak ve bunu ekonomiye kazandırmak istiyoruz.

İkinci husus enerji verimliliği. Enerjiyi daha verimli kullanır hale gelmemiz lazım. Üçüncü alan nükleer enerji. Sadece Türkiye için değil bütün dünya için eğer iklim değişikliği ile alakalı ciddi bir performans ortaya koymak ve bu konuda netice almak istiyorsak mutlaka nükleerin bizim enerji sepetimizin içinde yer alması gerekiyor. Bütün dünya için söylüyorum. Bizim mutlaka nükleer enerjiden elektrik üretmemiz gerekiyor. Dördüncü husus doğal gaz ve petrol.

Yenilenebilir enerjide Avrupa’da 5. sıradayız.

KÖRFEZ ÜLKELERİYLE ENERJİ ANLAŞMASI

29,7 milyar dolar enerji anlaşması imzalandı. Suudi Arabistan ile çok ciddi enerji anlaşması gündemde.

GABAR VE KARADENİZ

Gabar ve Karadeniz’de ilk aşamaları tamamladık. Öz kaynaklarımızı ekonomiye kazandıracağız.

2024 hedefi günlük 200 bin varil petrol üretim. Karadeniz’de 2025’e kadar ikinci faz gerçekleşecek.

NÜKLEER ENERJİ YATIRIMLARI

Yenilenebilir ve bükleer enerji yatırımlarımız sürüyor. Enerji üretiminde ciddiysek nükleer enerji şart. Akkuyu Nükleer Enerji Santrali ile 2024 yılında ilk reaktörden elektrik üretmek istiyoruz.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir