Çiğdem Yılmaz – Silahlı olaylarda yaşamını yitirenler, Umut Vakfı’nın 28 Eylül Bireysel Silahsızlanma Günü vesilesiyle gerçekleştirdiği ‘Sessiz ayakkabıların yürüyüşü’yle anıldı. Beşiktaş Levent Meydanı’ndaki etkinlikte bir araya gelen silahlı şiddet kurbanlarının yakınları gözyaşlarına boğulurken, aileler silahsızlanma çağrısı yaptı.
Etkinlikte silahlı olaylarda hayatını kaybedenleri anmak için kırmızı halıya karanfil ve ayakkabı bırakılırken, silahla vurularak hayatını kaybedenlerin yakınları yaşadıkları süreci anlattı.
36 milyon ruhsatsız
Birçok aile, yakınlarının sebep olan kişilerin ceza almadığını bir an önce cezalandırılmaları gerektiğini belirtirken, bazı aileler de cezaların yetersiz olduğuna vurgu yaptı.
Etkinlikte konuşan Umut Vakfı Yönetim Kuru Üyesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Ayhan Akcan Türkiye’de yaklaşık 4 milyon ruhsatlı, 36 milyon ruhsatsız silah olduğunu belirtti. Akcan, Umut Vakfı’nın önerilerini de şu şekilde sıraladı: “Her gün silahlarla yeni canlar yanmaması için diyoruz ki, bir an önce bireysel silahlanmayı önlemler alınsın. Silah yenileme ruhsatı 2 yıla indirilsin. Tüm ruhsat işlemlerindeki denetimler artırılmalı. Maganda kurşunlarına bağlı ölümlerin önüne geçilmesi için düğün timlerin kurulması da önemli. Motorize polis birlikleri açık hava toplantılarını, eğlenceleri ve konvoyları takip etmeli. Devlet internette, kargoyla silah satışının önüne geçmeli.”
Trabzon’da 2021 yılında yorgun mermi ile hayatını kaybeden 15 yaşındaki Emir Yuşa Atbabası Mustafa Atıcı gözyaşları içinde şunları söyledi: “Her yerde oğlumdan anılar var. Aldığım her nefeste zorlanıyorum. 2 yıldır tek istediğimiz oğlumun katilinin bulunması ve adalet önünde hesap vermesi. Bireysel silahlanma her geçen gün artıyor, devletin bunu önlemesini istiyoruz. Özellikle ruhsatsız silah taşıyanlara ağır cezai yaptırımlar uygulanmalı.”
8 ay cezaya isyan
Tokat’ta 2020 yılında 17 yaşındaki kızı Büşra Konyar’ı yorgun mermi nedeniyle kaybeden Nakşiye Konyar da kızının ölümüne neden olan kişinin sadece 8 ay ceza almasına isyan edip şunları söyledi: “Ben 940 gündür kızımın özlemiyle yaşıyorum ama kızımın katili elini kolunu sallayarak geziyor. Ben her cuma gidip mezar taşına sarılırken, bu katil kahvehanede oturuyor.
Aynı mahallede bu katille aynı havayı soluyoruz. Bizi tanımadığı için bilinçsiz taksirle ölüme sebebiyet vermekten serbest bırakıldı. Kızımı öldürdü ve sadece 8 ay hapis yattı.”
Silahlı şiddete bin 616 kurban
Umut Vakfı’nın verilerine göre, 1 Ocak ile 25 Eylül arası Türkiye’de 2 bin 607 silahlı şiddet olayı basına yansıdı. Basına yansıyan 2 bin 607 silahlı şiddet olayında bin 616 kişi öldü, 2 bin 675 kişi de yaralandı. Yaşanan olayların, çoğunluğu bıçakla olmak üzere 385’inde kesici aletler, 549’unda keleş, uzun namlulu olmak üzere her türlü tüfekler, bin 672’sinde (70’i beylik silahı) her türlü tabanca kullanılırken bir olayda da bomba kullanıldı. Yani silahlı şiddet olaylarının yüzde 85’inden fazlasında ateşli silahlar kullanılırken, yaklaşık yüzde 15’inde de kesici aletlerle insan canına kast edildi. Verilere göre, 2023 yılında silahlı şiddetin en çok yaşandığı iller sıralamasında İstanbul 334 olayla birinci. Samsun 154, Adana 126, İzmir 117, Bursa 104 olayla beşinci sırada yer alıyor.