Beyza Coşkun – Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi’nde yapılan değişiklik dün Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Türkiye Barolar Birliği’nden (TBB) yapılan açıklamada, “Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Türkiye Barolar Birliği 2023-2024 yılı Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi’nde, maktu ücretlere ilişkin önceki Tarife’nin yayımı sonrası oluşan mali tablo dikkate alınarak, ortalama yüzde 90,40 oranında artış yapılmıştır” denildi.
Ankara Barosu Başkanı Mustafa Köroğlu, Milliyet’e yaptığı açıklamada, yıllardır verdikleri mücadelenin olumlu bir noktaya geldiğini söyledi. Köroğlu “Tüm bu gelişmeler, ofis kiralarından, SGK ödemelerine, vergi yükünden, tahsilat zorluklarına, her gün gelen zamlarla ağır ekonomik sıkıntı içerisinde ‘savunma’ görevini özveri ile yerine getirmeye çalışan meslektaşlarımız için bir nebze olsun nefes alma imkanı sağlayacaktır” dedi.
‘Yeterli değil’
Ceza Hukukçusu Avukat İnanç Görür ise artışın yeterli olmadığını savunurken “Avukat sayısı çok fazla. Şu anki iyileştirme belli bir süre için geçerli ve verilen hukuk hizmetinin karşılığı değil. Uzun yargılama süreci içerisinde alınan bedelin günlük hayatta karşılığı maalesef yok. Ceza davaları vekalet ücretleri dosya kesinleştikten belli bir süre sonra ödeniyor. Bu nedenle; hayat pahalılığında bedellerin alım gücü karşılığı bulunmamaktadır” dedi.
‘Ödeme gücü yok’
Avukat Fırat Bilici ise, yapılan zammın avukatlar için yeterli olmadığını fakat insanların ödeme gücü açısından sıkıntı doğurabileceğine dikkat çekti. Bilici, basit bir dava açmanın vatandaşa olan maliyetini şöyle anlattı:
“En düşük dava ücreti şu anda 1200-1400 TL arasında. Asliye Hukuk için 17 bin TL. Sulh Hukuk için ise 10 bin 700 TL. Mesela boşanma davası Asliye Hukuk’a girer. Dava 17 bin TL. Avukata vereceğiniz ücret, vekalet çıkartma ve dava ücreti ile birlikte toplam 20 bin TL’ye yakın. 17 bin TL’den aldık diyelim davayı. En kısa boşanma davası, Ankara’nın şartlarında, Yargıtay’a kadar gittiğini düşündüğümüz zaman 5 yıl sürüyor. Yani 17 bin lirayı 5 yıla böldüğünüz zaman çok komik bir şey kalıyor geriye. Ya da manevi tazminat davaları… Bunun sonucunda çıkan rakamlar, 3 bin – 20 bin TL gibi komik rakamlar. 5 bin TL’lik tazminat davası açmak için, avukata 20 bin lira vermek mantıklı mı?
Düzenleme burada çok yanlış. Yani siz 1000 TL’lik de tazminat davası da açsanız, 100 bin TL’lik de, o 20 bin lirayı ödemek zorundasınız. Bu durum 2 taraf içinde sıkıntılı. Bu artışa arkadaşlarımız seviniyor ama bizim işlerimizi düşürecek bir şey. Çünkü insanlar gerekmedikçe dava açmayacaklar. Parası olan insan zaten davayı açıyor. Ama orta ve en düşük gelirli insanları engelleyecek bu artış.”
Sözlü danışma 2 bin 300 TL
Kamu kurum ve kuruluşlarıyla özel ve tüzel kişilerin sözleşmeli avukatlarına ödeyecekleri ücret en az 15 bin 800 TL, dava ücretleri ise 8 bin TL ile 67 bin 700 TL arasında olacak.
Avukatla büroda sözlü danışma ücreti ilk 1 saat için 2 bin 300 TL, sonraki her 1 saat için 1300 TL olarak belirlenirken, çağrı üzerine gidilen yerde 1 saate kadar sözlü danışma ücreti ise 4 bin 800 TL oldu.
Kira sözleşmesi 4 bin 400 lira
Her türlü dilekçe, ihbarname, ihtarname ve protesto düzenlenmesinde 3 bin 600, kira sözleşmesi ve benzeri belgelerin hazırlanmasın 4 bin 400.
Tüzük, yönetmelik, miras sözleşmesi, vasiyetname, vakıf senedi gibi belgelerin hazırlanması 19 bin lira.
Uluslararası yargı yerlerindeki duruşmasız işler 63 bin 300, duruşmalı işler 109 bin 400 lira.
Ceza soruşturma evresindeki işler için 5 bin 300, sulh hukuk mahkemelerindeki davalar için 10 bin 700, sulh ceza ve infaz hakimliklerinde takip edilen davalar için 8 bin, asliye mahkemelerindeki davalar için 17 bin 900, ağır ceza mahkemelerindeki davalar için de 29 bin 800 lira avukatlık ücreti alınacak.
Yargıtayda görülen ilk derece davalar için 32 bin lira; Yargıtay, Danıştay ve Sayıştay’da temyiz yoluyla görülen işlerin duruşması için 17 bin 100 lira avukatlık ücreti ödenecek.