Avrupalı polislere canlı uygulama

Avrupa Trafik Polis Teşkilatları Bölgesel Ağı Toplantısı’nda Türk Polis Teşkilatı ekipmanları tanıtıldı. Yurt dışından gelen katılımcılar Türk polisinin yaptığı trafik uygulamasını izledi.

İstanbul yine önemli bir toplantıya ev sahipliği etti. Dünya Sağlık Örgütü ile uluslararası kuruluşlardan 30 ülkeye mensup 74 katılımcının yer aldığı toplantıda 3 gün boyunca çeşitli konu başlıkları ele alındı. Toplantının açış konuşmasını yapan İstanbul Valisi Davut Gül, şunları söyledi: “Ülkemiz hızla gelişiyor. Araç sayısı da hızla artıyor. Sayın Cumhurbaşkanlığımızın liderliğinde ölüm oranlarının azaltılması, kazaların azaltılmasıyla ilgili, bir dizi çalışma yapıldı. Kolluk kuvvetlerimizin öncelikleri olan 5 konu var. Bunlar; terörle mücadele, uyuşturucuyla mücadele, organize suçlarla mücadele, dördüncüsü yasa dışı göçle mücadele, beşincisi de trafik kazalarıyla mücadele. Bu, şu anlama geliyor: Terörle mücadeleye verdiğimiz önemi, uyuşturucuyla mücadeleye verdiğimiz önemi trafik kazalarıyla mücadeleye de veriyoruz.” 

Oranlarda düşüş var  

Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Dairesi Genel Başkanı Muhittin Ayhan da toplantıda, Türkiye’de 2010 ile 2020 yılları arasındaki trafik kazaları ve bu kazalardaki ölümler hakkında şu bilgiyi verdi: “Ülke genelinde 2020, 2010 yılına göre kaza yerinde can kayıplarında yüzde 45, yüz bin araç başına can kayıplarında ise 66 azalma sağlanmıştır. Hastanede ölümler ve kaza yerinde ölümler birlikte değerlendirildiğinde, yüzde 13.4 olan ölümlü kazalar, 2020 yılında 5.8’e indirilmiştir. Trafik verileri birlikte değerlendirildiğinde2011’den 2020 yılına kadar araç sayılarında yüzde 50, sürücü sayılarında yüzde 36, nüfusta yüzde 11, artış olmasına rağmen ölümlü kazalarda yüzde 38 ölüm sayılarında ise yüzde 42 azalma sağlanmıştır. 2015 yılı sıfır kabul edildiğinde 2020 yılında denetim faaliyetlerinde yüzde 87 artış sağlanmış, bunun sonucunda da can kayıplarında yüzde 45 azalma meydana gelmiştir. Ülke genelinde 2010-2020 yılları arasında denetim yüzde 30 artarken kazayla can kaybı 42 azalmıştır. Yaralı sayılarında 2015 yılına göre 2020 yılında yüzde 26, yaralanmalı trafik kazalarında ise yüzde 17 düşüş sağlanmıştır. Trafik denetimleriyle ölümle yaralanmanın azalması insanı hata yapar gerçeği nedeniyle ölümleri sıfıra indirmek imkânsızdır.” 

1 milyon 300 bin kişi 

Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Caner Tayfur ise “Küresel olarak kara yolu trafik kazalarında her yıl yaklaşık 1 milyon 300 bin kişi hayatını kaybetmekte ve tahmini 50 milyondan fazla insan yaralanmakta” bilgisini paylaştı. 

Canlı izlediler 

Toplantıdan sonra Fatih Kennedy Caddesi’nde kurulan uygulama alanına getirilen misafir ülke katılımcıları, bir yandan İstanbul Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü ekiplerinin denetimlerde kullandıkları alkolmetre ve uyuşturucu metre aletlerini incelediler. Sonra da helikopter ve drone destekli görüntü alan Trafik şube ekiplerinin uygulamalarını canlı izlediler. Uygulamadan sonra Zeytinburnu Kazlıçeşme Abay Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi bahçesine yerleştirilen Eğitim tırı ve Emniyet Kemeri Simülasyon Aracı tanıtımı ile öğrencilere emniyet kemeri takmanın önemi simule edildi. Misafir ülke katılımcıları ise tırda öğrencilere verilen eğitimi deneyimledi. Tüm katılımcılarına “Trafik Polisi” yelekleri hediye edildi. 

Misafirlerimiz İncelemede bulundular

İstanbul Trafik Denetleme Şube Müdürü Murat Özbek, “İlimizde Avrupa bölgesi ülkeleri ve ötesindeki kara yolu trafik polis teşkilatları ve eşdeğer birimlerden oluşan işbirlikçi ve ortak bir ağ kurma amacıyla Avrupa Trafik Polis Teşkilatları Bölgesel Ağı birinci toplantısı ilimizde gerçekleştirilmektedir. Diğer ülkelerden gelen temsilcilere, trafik polislerine, trafik başkanlarına, genel müdür yardımcılarına ilimizdeki yapılan denetimleri deneyimlemeleri için helikopter ve drone uygulamaları yaptık. Biz denetim yaparken, misafirlerimiz de trafik uygulamalarında kullandığımız ekipmanları ve araçları da inceleme fırsatı buldular” dedi.

Türkiye’nin en uzun kanyonu

Ordu ilimizin gizemli kanyonlar diyarı Çamaş, tek bir kanyonun içinde 25-30 şelale bulunması ve uzunluğu ile ülkemizde tek, dünyada da sayılı kanyonlar arasında konumlanıyor. Ordu Çamaş’ın kanyonları, yerli misafirlerinin yanı sıra Almanya, Fransa, Amerika, Güney Afrika, Orta Doğu ülkeleri gibi dünyanın dört bir yanından turistleri ağırlamaya başladı. Gizemli Kanyonlar Diyarı Çamaş Zirvesi, 3-5 Kasım 2023 tarihinde, Yeni Arayışlar Girişimi Platformu Derneği (YAPDER) ve Ordu Çamaş Belediyesi iş birliği ile yapıldı. Çamaş Belediye Başkanı Mahmut Ayparçası, yaklaşık iki yıldır üzerinde çalışılan ve Çamaş’ın ekonomik değerini değiştirecek olan Çamaş kanyonları projesinin tamamlandığını söyledi. Ayparçası, şu bilgiyi verdi: “Kanyonlarımız, Türkiye’nin en uzun, dünyanın ise en uzun kanyonları arasındadır. Gizemi ise kanyonlarımızın birçok noktalarında mağaralar bulunuyor. Mağaralardan sular damlamakta ve geçmişte buralar sağlık amaçlı kullanıldığı için bu su damlalarında insanların tedavi edildiği biliniyor. Biz kanyonumuzu Türkiye’de bir ilk olan, dünyada da çok az olan, sağlık turizmine kazandırmak için kolları sıvadık. Önümüzdeki yıllarda kanyonumuzun belli yerlerine sağlık çadırları kuracağız. Daha ileriye doğru ise sağlık evleri yapacağız. Hedefimiz, Çamaş’ta yüzlerce yatırımı ve yatırımcıları, yüz binlerce turisti görmektir. Kanyonları görmemek büyük bir kayıptır, ömrünüz boşa geçmiş demektir.”

GastroSanat’tan yeni şefler

Fatih Belediyesi tarafından gastronomi ve sanat tutkunları için yapılan GastroSanat Eğitim Merkezi faaliyetine başladı. Fatih’e değer katacak merkez olacağını söyleyen Belediye Başkanı M. Ergün Turan, “GastroSanat’ta mutfak kültürümüzün yaşatılması, geliştirilmesinin yanı sıra yeni şeflerin yetişmesine de imkân sağlanacak” dedi.

Çatalhöyük’e Karşılama Merkezi

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Çatalhöyük Tanıtım ve Karşılama Merkezi’nde incelemelerde bulundu. Çatalhöyük’teki Karşılama ve Tanıtım Merkezi’nin tamamlandığını dile getiren Başkan Altay, UNESCO tarafından dünyanın ilk yerleşik hayatı olarak kabul edilen Çatalhöyük’ün önemli kültür miraslarından birisi olduğunu vurguladı. Başkan Altay, Çatalhöyük’te arkeolojik kazıların uzun yıllardır devam ettiğini belirterek, “Bu yapmış olduğumuz karşılama merkeziyle birlikte geçmişten itibaren Çatalhöyük’ün hikâyesini ve o dönemdeki insanların yaşamını anlatan önemli bir merkez inşa edilmiş oldu. 4 bin metrekare kapalı alanıyla Türkiye’nin en büyük ahşap kamu yapısını inşa etmiş olduk. Ziyaretçilerimizi Konya’ya yakışır bir şekilde misafir edeceğimiz, gelenlerin Çatalhöyük’le ve bundan 9 bin yıl önce insanların yaşamlarıyla ilgili önemli bilgi edinecekleri bir merkez hayata geçirildi” diye konuştu.

Siz sorun yetkililer yanıtlasın

Sevgili okurlar! Yaşadığınız şehirde, sokağınızda, cadde ve kaldırımlarda gördüğünüz aksaklıkları, trafikte karşılaştığınız sorunları, yaşadığınız problemleri sorumlulara duyurmak, şikâyetlerinizi onlara iletmek ve çözüm bulunmasını istiyorsanız, bize iletin. 0530 954 59 59 numaralı telefonumu günün her saatinde arayabilir, whatsapp’tan veya [email protected] elektronik posta adresine şikâyetinizi fotoğraflarıyla birlikte iletebilirsiniz…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir