Avrupa’da alışveriş sitelerinin yüzde 40’ı aldatıcı uygulama yapıyor

Alışverişlerde internetten yapılan siparişler arttı. Tüketicilerin cazip gördüğü bu alışveriş yöntemi yaygınlaştıkça güvensiz uygulamalar da gündeme gelmeye başladı.

İnternet alışveriş sitesine yönelik tarama yapıldı

AB Komisyonu, üye 23 ülke ile Norveç ve İzlanda tüketici koruma kurumlarının katılımıyla Avrupa’da toplam 399 internet alışveriş sitesine yönelik yapılan tarama sonuçlarını yayınladı.

Elde edilen sonuçlara göre, ulusal tüketici koruma makamları internet sitelerinin söz konusu uygulamalara son vermelerini sağlayacak.

Yüzde 40’ının manipüle edici uygulamalar yapıyor

Avrupa ülkelerinde faaliyet gösteren internet alışveriş sitelerinin yaklaşık yüzde 40’ının manipüle edici uygulamalarda bulunduğu tespit edildi.

148 internet sitesi tüketicileri aldatıcı uygulamada bulundu

Tekstilden elektronik cihazlara kadar geniş bir yelpazede ürün satışı gerçekleştiren sitelerde yapılan inceleme sonuçlarına göre, 148 internet sitesi tüketicileri aldatıcı uygulamalar kullandı.

Son süreyi içeren sahte geri sayım sayacı kullanılıyor

Toplam 42 internet sitesi belirli ürünleri satın almak için son süreyi içeren sahte geri sayım sayaçları uyguladı.

Daha pahalı ürünlere yönlendirme yapıldı

54 internet alışveriş sitesi, görsel tasarımları veya dil seçenekleriyle tüketicileri aboneliğe, daha pahalı ürünlere veya daha pahalı teslimat seçeneklerine yönlendirdi.

Önemli bilgileri saklayan internet siteleri oldu

70 internet sitesi, teslimat maliyeti, ürün içeriği, daha uygun fiyatlı seçenek gibi önemli bilgileri sakladı veya bu bilgileri tüketiciler için daha az görünür hale getirdi.

Ayrıca, 23 internet sitesi tüketicileri bir aboneliğe yönlendirmek için bilgi gizledi.

Tasarım hileleri

İncelenen internet sitelerinin 102’sinin alışveriş uygulamaları da denetlendi. Bu uygulamaların 27 tanesi “karanlık desenler” olarak tanımlanan ve internet sitelerinin kullanıcıları kendi istekleri dışında hareket etmeye yönlendirdikleri tasarım hileleri kullandığı belirlendi.

Sık Sorulan Sorular
  • Karanlık desenler nedir

    İnternet alışverişinde tüketiciyi aldatan ve internet sitelerinin kullanıcıları kendi istekleri dışında hareket etmeye yönlendirdikleri tasarım hileleri kullanmasına deniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir