Avokado kahverengiye dönüyorsa sapına bakın! Kim bilmiyor, meğer işaretmiş

Bekledikçe olgunlaşan her avokado sıcaklık nedeniyle renk değiştirmeye başlayabilir. Ancak siyahlaşmaya başlayan bu görüntü pek çok kişide bir şüphe uyandırır. Sağlık açısından çok faydalı olduğu bilinen avokadonun kahverengileşmesi problem teşkil eder mi?

Satın aldığınız avokadonun kısa bir süre içerisinde renk değiştirmeye başladığını fark ettiniz mi? Aslında bu durum pek çok durumdan kaynaklı olabilir. Bekledikçe olgunlaşan bu meyve, fazla olgunlaşma halinde koyu lekeler ortaya çıkarır. Lekeli görüntüsünün sağlığa zararı olup olmaması, lekelerin büyüklüğüyle ilişkilidir.

Kahverengi lekeler birçok farklı nedenden dolayı ortaya çıkabilir. Darbe alan meyvedeki oksijen derinin içindeki ete ulaşarak meyvenin etli kısmını kahverengileştirir. Kısa süre içerisinde meyvenin dokularına zarar veren bu durum lekelerin giderek artmasına neden olur.

Bu lekeler küçükse ve meyvenin tadı, kokusunda herhangi bir sorun olmadıysa güvenlidir. Uzun süre bekletmeden tüketebilirsiniz. Bu lekeler sanılanın aksine küf veya bakterinin habercisi değildir. Kahverengi lekeler büyük bir alanı kaplıyorsa tehlikeli olabilir.

Meyvenin etli kısmından ekşi ve keskin kokular yayılıyorsa tüketmeyin. Üzerinde küflenme veya yumuşama varsa bozulma ihtimali çok yüksektir. Bu nedenle avokado almadan önce farklı belirtiler olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Kötü koku, çok yumuşaklık ve yapışkan bölgeler varsa meyveyi satın almayın ve tüketmeyin. Peki, doğru avokadoyu nasıl bulacağız?

Kısa süre içerisinde tüketmek istediğiniz avokadoyu seçerken hafif yumuşak olup olmadığına dikkat edebilirsiniz. Üzerinde görünür biçimde koyu ve batık noktalar olmamalıdır. Meyveyi elinizle tutup hafifçe bastırarak anlayabilirsiniz.

Avokado sapı, olgunlaşıp olgunlaşmadığı konusunda pek çok soru işaretini ortadan kaldırabilir. Sapı çektiğinizde kökün altındaki alan kahverengiyse olgunlaşmış olduğu anlamına gelir. Ancak farklı alanlarda lekelenme olmadığından emin olun. Sarı-yeşil renkteyse henüz tüketime hazır değildir. Parlak yeşil renkteyse tam olarak tüketilir kıvamdadır.

Avokadonun taze olup olmadığını anlamak için sesini kontrol edebilirsiniz. Kulağınızın yakınına getirip sallayın. İçindeki tıkırtı sesi avokadonun fazla olgun olduğu anlamına gelir. Olgunlaştıkça çekirdeği etli kısımdan ayrılır.

Satın aldığınız avokado henüz olgunlaşmamışsa, kısa süre içerisinde olgunlaşmasını sağlayabilirsiniz. Bunun için mutfak tezgahında, daha sıcak alanlarda bekletebilirsiniz. Avokadoyu ortadan ikiye kesip etli kısmına limon suyu sürebilirsiniz. Ardından parçayı birleştirip buzdolabında bekletin. 2-3 gün sonra olgunlaşacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir