Atıklar kompost ve mama oluyor

Aylin Rana Aydin – Gıda israfı ve atıklara yönelik çalışmalar yapan Procompo, geliştirdiği makineleriyle geri dönüştürülmeyen organik atıkların kompost veya hayvan maması olarak geri kazandırılmasını sağlıyor. Procompo Çevre Teknolojileri Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Esra Cevahir konut projelerine de girmeye hazırlandıklarını belirterek, evlerde de kompost ve mama üretilmesine yönelik çalışmalar yaptıklarını ifade etti. İki yıl önce faaliyete geçirdikleri Procompo Çevre Teknolojileri’nin yüzde 100 yerli çevre teknolojilerine yönelik makineleri hayata geçirdiğini anlatan Cevahir, “Bu makineler gıdaları hayvan maması ya da kompost ve hatta ikisini aynı anda üretiyor. Her yıl üretilen gıdanın üçte birinin israf edildiği gerçeğinden yola çıkarak ve bunun çevresel boyutuna baktığımızda, gıda atıklarının küresel sera gazı emisyonlarının yaklaşık yüzde 11’inden sorumlu olduğunu görüyoruz. Ekonomik boyutunda ise dünya genelinde her yıl 1.3 trilyon dolar, ülkemizde ise ortalama 300 milyar lira değerinde gıda israfıyla karşılaşıyoruz. Gıda kayıp ve israfı küresel bir sorun ve bu nedenle çözümü; ulusal, bölgesel ve küresel düzeyde çaba gerektiriyor. Bunun için hem kamuya, hem STK’lara, hem de özel sektöre görev düşüyor” diye konuştu.

24 saatte dönüşüm

2021 BM Gıda İsrafı Endeksi Raporu’na göre dünya genelinde 619 milyon kişinin açlıktan etkilenirken, aynı yılda 931 milyon ton gıda israf edildiğini kaydeden Cevahir, şöyle konuştu: “Geri dönüştürülmeyen organik atıklar, Procompo makineleriyle kompost veya hayvan maması olarak 24 saat içerisinde yeniden geri kazanılıyor. Elde edilen kompost tarım arazileri, seralar, bahçeler ve solucan gübresi üretimi için kullanılıyor. Hayvan maması ise özellikle belediyeler tarafından ödenen yıllık mama harcamalarını ve hayvan barınaklarındaki mama masraflarını ortadan kaldırıyor. Kompost/mama makineleri haricinde güneş enerjisi ile çalışan press sistemli Mobil Atık Getirme Merkezleri üretimi de yapıyoruz. Procompo kompost makinelerini diğer bütün kompost makinelerinden ayıran en temel özellik ise sadece 24 saat gibi kısa bir sürede her türlü çiğ sebze ve meyve atıkları, pişmiş yemek atıklarını, sulu yemek atıklarını, yağlı yiyecekleri, çay ve kahve atıklarını, kemik ve kılçık atıklarını, deniz ürünleri atıklarını, ağaç ve peyzaj atıklarını, peçete ve kağıt atıklarının yüzde 60-70 oranında bertaraf edip kompost haline getirebilmesidir.”

Belediyeler, otel ve restoranlarla iş birliği içinde olduklarını da belirten Cevahir, “İhracat hedeflerimiz de var. Şu ana kadar ABD, Yunanistan, Avustralya ve Katar’dan teklif aldık. Yıl sonuna kadar ihracata başlama hedefimiz bulunuyor” dedi.

Hedef evde kompost üretimi

Yeni yatırımlarla birlikte fabrika alanlarını da büyüttüklerini dile getiren Esra Cevahir, “Yakın bir zaman içerisinde konut projelerine girmeye hazırlanıyoruz. Hazır mutfaklara daha küçük hacimli, 5 lt, 10 lt gibi makinelerimizi yerleştirmeyi hedefliyoruz. Böylece evlerdeki atıklar da geri dönüştürülecek. Ev sahibi isterse atıklardan elde ettiği mamayı hayvanlarına verebilecek isterse de kompostu çiçeklerinin bakımında kullanabilecek. Bunla ilgili de bir mutfak firmasıyla görüşmelerimiz devam ediyor. 2023’ün ilk çeyreğinde de bu projemizi başlatmayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir