Ata tohumları Ordu’da geleceğe taşınıyor

Karadeniz Bölgesinin ilk ve tek Biyoinovasyon Merkezi Ordu’da kuruldu. Ulubey ilçesi Akpınar mahallesinde faaliyete geçen Biyoinovasyon Merkezinde incelemelerde bulunan Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi GÜLER; “Bu merkez bünyesindeki farklı üniteler sayesinde; bir taraftan ata tohumları muhafaza edilirken, bir taraftan da iklim koşullarından bağımsız olarak yatay ve dikey topraksız tarım modülleri kullanılarak yılın tamamında açıkta yetiştiriciliğe göre birim alanda 10-12 kat daha fazla ürün alabileceğimiz şekilde yetiştiricilik yapabileceğiz. Bir taraftan Tıbbi Aromatik Bitkilerin aromatik yağlarını distile ederken bir taraftan yetiştirdiğimiz ve elde ettiğimiz ürünlerde yeni katma değerli ürünler geliştirmeye yönelik AR-GE çalışmalarımızı yürütebileceğiz. Bir taraftan doku kültürü yöntemiyle belirlediğimiz bitkileri klonlayarak çoğaltırken bir taraftan da eğitim salonumuzda üretici eğitimlerimizi gerçekleştirebileceğimiz önemli bir merkezi ilimiz ve bölgemizin hizmetine sunmuş bulunuyoruz” dedi.

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi GÜLER’in tarım alanında başlattığı yenilikçi çalışmalar aralıksız sürüyor. Ata Tohum Merkezinde mahalli bilirkişi beyanlarıyla kayıt altına alınan 100 yıllık orijinal tohumlar var. Birçok çeşit mısır, fasulye, kabak vb. sebze çeşitlerine ait tohumların muhafaza edildiği Ata Tohum Merkezinde şu anda 45 tür ve 145 farklı çeşit tohumu kayıt altına alınarak muhafaza ediyor, çoğaltarak rüeticilerin kullanımına sunmayı planlıyoruz.

Biyoinovasyon Merkezimizde deneme parsellerimiz ve seramızdan da istifade ederek pek çok bitkinin fidesini ve fidanlarını da üretiyoruz. Tüm bölümlerindeki çalışmalar dikkate alınığında Biyoinovasyon Merkezimizde ata tohumlarımız hariç olmak üzere 70 tür ve 300 çeşit bitki üzerinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi GÜLER, tarımın öneminin herkesin farkına varması gerektiğini, stratejik bir konu olan tarım konusunda herkesin farkındalığını artırmaya yönelik birçok çalışma yaparken, ilimizin tarımsal gelirinde çeşitlilik ve artış sağlamak en önemli hedeflerimizdendir dedi. İlimizde yetiştiriciliğini yaygınlaştırmaya çalıştığımız tıbbi aromatik bitkiler, yem bitkileri, yeni meyve türleri hakkında yaptığımız çalışmaların tamamında belirlediğimiz minimum standart dekar başına gelirin 35 bin TL ve üzerinde olmasıdır. Bu değerin çok daha üzerinde değerler de elde eldilmektedir.

Ordu’da kurulan ve Karadeniz’in ilk biyoinovasyon merkezinde geçmişten gelen ata tohumları çoğaltılıyor. Çoğaltılan ata tohumlarıyla yılın 12 ayı üretim yapılabilecek.

‘Üretilmesi zor bitkiler bu merkezde hayat buluyor’

Doku kültürü yöntemiyle açıkta yetiştiriciliği mümkün olmayan veya çok zor olan bitkilerin fide ve fidanlarını Biyoinovasyon Merkezimizde çoğaltma imkanı buluyoruz. Açıkta yetiştiriciliğe göre hem çok az alana hem de çok az personele ihtiyaç duyan bu yöntemle yılın 12 ayı sürekli üretim yapma imkanı buluyoruz. İstediğimiz tür ve çeşit bitkileri kısa sürede çok sayıda üreterek üreticilerimizin fide ve fidanlara erişimini kolaylaştırmış ve üretimi artırmış oluyoruz. Başkan GÜLER; tüm bu çalışmaları şehrimiz ve hemşehrilerimiz için yapıyoruz, Ordu’yu her anlamda bir merkez haline getireceğiz dedi. Belediyecilikten daha fazlası. Düşünen, Üreten, Yarışan Ordu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir