Arsa başvurusu için nelere dikkat etmeli?

DUYGU ERDOĞAN – ‘İlk Evim İlk İş Yerim’ projesinde 1 milyon konut amaçlı arsa için başvuru süreci pazartesi günü başladı. 16 Ekim’e kadar başvurular, e-Devlet sisteminde yoğunluk yaşanmaması için TC kimlik numarası son hanesine göre yapılacak.

Bu tarihten sonra ise tüm başvurular kabul edilecek. Arsa ve işyeri için eşzamanlı başlayan başvurular 7 Kasım’a kadar devam edecek. 81 ilin tamamında il ve ilçelerde yer alacak arsaların yüzde 40’ı şehir merkezlerinde, yüzde 60’ı ise ilçelerde olacak şekilde belirlendi. Bu açıdan arsa başvuru şartlarında yer alan nüfusa kayıtlı ilçe ve merkez ilçe detayına dikkat edilmesi gerekiyor. Buna göre, arsa eğer merkez olmayan ilçede bulunuyorsa ve nüfus da bu ilçeye kayıtlı ise sadece bu ilçede yer alan projeye müracaat yapılabiliyor.

TOKİ YAPABİLİR

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, arsalar ve yapılacak konutlar ile iş yerleri hakkındaki bazı sorulara yanıtlar verdi. Bakan Kurum, “81 ilimizde 1 milyon konut amaçlı arsamızı vatandaşlarımızın hizmetine sunacağız. Vatandaşımız hem konuta ham de konut amaçlı arsaya başvurabilir. Her ikisinin de kurasına katılabilir. Şayet ikisi birden çıkarsa birini tercih ederek ev sahibi olabilir. Kura ile vatandaşımıza verilecek arsaları iki gruba ayırdık. İlk grupta 350 ila 550 metrekarelik alanlardan oluşan müstakil parsel şeklindeki arsalar, ikinci grupta müşterek parseller bulunuyor. Yine müşterek parsellerde hak sahiplerinin çoğunluk sağlamaları durumunda TOKİ Başkanlığımız buradaki konutları yapma hususunda da her türlü proje desteğini verecek. Bu parsellerde inşa edilecek binalar zemin artı 4-5 katı geçmeyecek. Müstakil parsellerde ise hak sahipleri belirlenen proje doğrultusunda evlerini inşa edebilecekler” dedi. 

ÖDEME SABİT

Müstakil parsel arsalar 192 bin 500 liradan başlayan fiyatlarla ve 1604 liradan başlayan sabit ödemelerle 10 yıl vadeyle faizsiz ödenebilecek. Müşterek parseller ise 112 bin 500 liradan başlayan fiyatlarla ve 937 liradan başlayan taksitlerle yine 10 yıl vadeyle yapılabilecek. 

BAŞVURUDA MERKEZ VE İLÇE FARKI ÖNEMLİ

Arsa başvurularını yaparken dikkat edilecek noktalar ve merak edilen soruların yanıtları şöyle:

  • Proje kapsamında hangi arsalar var?

Müstakil ve müşterek arsa seçenekleri vatandaşlara sunuldu. Müstakil arsalar yüzölçümü planlama durumuna göre yaklaşık 350 metrekare ile 500 metrekare arasında değişecek, 150 metrekare konut yapmaya uygun olacak. Müşterek arsa ise toplu yapı yapmaya müsait, birden fazla hissedarı olan arsa olarak sunulacak.

  • Sosyal konuta başvuran arsa projelerine de başvurabilecek mi?

Sosyal konutlara başvuru yapanlar da arsa projelerine başvurabilecek. Ancak hem konut hem de arsa projesi kura sonucu aynı kişiye çıkarsa, hak sahipleri iki projeden birini seçmek zorunda olacak.

  • Projede toplamda kaç konut, kaç arsa ve iş yeri var?

İlk etapta 100 bin arsa ve 10 bin işyeri, 5 yılda 250 bin arsa ve 50 bin işyeri yapılması planlanıyordu. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, arsa sayısının 1 milyona, konut sayısının ise 262 bine çıkarıldığını duyurdu.

  • Nerede, kaç konut amaçlı arsa var?

En çok arsa 100 bin ile Ankara’da sunulacak. Ardından ise 55 bin ile Konya yer alıyor. İstanbul ise 50 bin ile en çok arsa geliştirilecek üçüncü şehir olacak. Gaziantep’te 45 bin, Şanlıurfa’da 40 bin, Adana’da 35 bin, Diyarbakır’da 30 bin, Eskişehir’de 28 bin, Van’da 26 bin 700, Hatay’da 25 bin, İzmir’de 25 bin, Kayseri’de 25 bin, Antalya’da 23 bin, Balıkesir’de 20 bin, Manisa’da 18 bin arsa geliştirilecek.

  • Bu arsalarda geliştirilecek evler nasıl olacak?

Müşterek parsellerde hak sahiplerinin çoğunluk sağlamaları durumunda TOKİ konutları yapabilecek. Bu parsellerde inşa edilecek binalar zemin artı 4-5 katı geçmeyecek. Müstakil parsellerde ise hak sahipleri belirlenen proje doğrultusunda evlerini inşa edebilecekler.

  • Merkez ve ilçe sınırlarındaki başvurular arasındaki farklar neler?

İlin merkez ilçe nüfusuna kayıtlı kişiler, o ildeki herhangi bir projeye müracaat edebiliyor. Büyükşehir belediyesinin merkez olmayan, projenin yer aldığı ilçesinde ikamet edenler ve nüfusları da bu ilçede kayıtlı olanlar, sadece bu ilçede yer alan projeye müracaat edilebiliyor. 

  • İstanbul nüfusundakilerin başvurular nasıl olacak?

İstanbul il sınırları içerisinde ikamet edenler veya İstanbul il nüfusuna kayıtlı olanlar için bu şartlar aranmayacak. İstanbul’daki herhangi bir arsa tahsis projesine başvuru yapabiliyorlar.

  • Arsalarda takvim nasıl işleyecek?

En geç iki yıl içinde arsaların altyapısını tamamlayarak, eksiklikleri giderilecek. Aralık ayı itibarıyla planları onaylanan il ve ilçelerde hak sahipleri belli olan arsaların tapuları vatandaşlara verilecek.

  • Başvuruda arsa hak sahibi olmayanlara başvuru bedeli ödemeleri nasıl olacak?

Noter kurası sonucu kendilerine asil ve yedek olarak arsa isabet etmeyenler ile arsa tahsisinden yararlanmaktan vazgeçen ve yedek listede sırası gelmeyenlerin başvuru bedeli iade edilecek. Kendilerine arsa tahsis edilenlerin ise ödemiş oldukları başvuru bedeli peşinat bedeline dahil edilecek.

  • Arsaya yapılacak konut için muafiyet var mı?

İlk Evim Arsa Projesi kapsamında yapılan tüm işlemler her türlü vergi, resim ve harçtan muaf.

  • İş yeri projesinin detayları neler?

50 bin iş yeri için de ilk etapta Ankara’dan Adana’ya, Erzurum’dan Diyarbakır’a, Kastamonu’dan Konya’ya 50 ila 200 metrekare büyüklüğünde 10 bin yeni iş yeri hizmete sunulacak. 

  • İş yeri için ödemeler nasıl olacak, süreç nasıl ilerleyecek?

350 bin liradan başlayan fiyatlar ve 2 bin 633 liradan başlayan taksitlerle 120 ay vadeyle üretene, genç girişimciye iş yeri sunulacak. 2022 yılı içinde temelleri atılacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir