GÖRKEM EVCİ / Çanakkale – Bundan milyonlarca yıl önce Paleolitik (Yontma Taş) Çağ’da insanoğlu, taşları yontarak alet yapıyordu. Yaklaşık 11 bin yıl önce ise bakır madeni işlenmeye başlandı. Aralarında milyonlarca yıl bulunan bu iki malzeme, İnkaya kazısında buluştu. Yontma taş aletlerin çıkarıldığı kazıya, Truva Bakır destek veriyor.
25 bin alet bulundu
Prof. Dr. Özer, günümüzden 86 bin yıl öncesinden başlayarak yaklaşık 46 bin yıl boyunca insan varlığının sürdüğü bu mağarayla ilgili şunları söylüyor: “İnkaya, Orta Paleolitik Çağ’da kuzey yarımkürede hüküm süren buzul dönemlerinde yaşayan insanların, Orta Doğu ve Avrupa’daki buluntu yerleri arasındaki olası göçleri ve genetik/kültürel bağlantıları ortaya çıkarması açısından kilit konumda. Bugüne kadar 25 bine yakın çakmaktaşı ve bazalt yontma taş aletleri ile bu aletlerin parçalarına ulaştık.”
2.5 milyar dolar
Truva Bakır İşletme Müdürü Ünsal Arkadaş da, “Cengiz Holding’in ‘Yerin altındaki bütün cevherleri çıkarıyoruz’ fikriyle başlattığı ve tarihe destek vermeyi amaçladığı projeyi biz de Çanakkale’de devam ettiriyoruz” dedi. Bakırın modern dünya için vazgeçilmez maden olduğuna dikkat çeken Arkadaş şunları söyledi:
“Halilağa Bakır Madeni ile Türkiye’nin bakır ihtiyacının karşılanmasına katkı sunmayı hedefliyoruz. Şu anda yatırım aşamasında olan tesisimizle 15 yıllık işletme dönemimiz boyunca toplam 90 milyon ton cevheri ekonomiye kazandırarak, ithal edilmekte olan 2.5 milyar dolarlık katot bakırın Türkiye’de üretilmesini sağlayacağız.”
Arkadaş, tesiste inşaat döneminde 2 bin kişinin, işletme sürecinde de bin 200 kişinin çalışacağını belirtti.