İkinci el otomobilde fahiş fiyatlandırmayı önlemek için yapılan düzenleme yürürlüğe girdi. Yeni düzenlemeye göre araç satışı yapanlar, otomobil satabilmek için alımdan sonra 6 ay süre beklemek ya da 6 bin kilometre de yol yapmak zorunda olacak.
Ticaret Bakanlığı’nın araç satışında aldığı tedbirler piyasaya olumlu yansımaya başladı. Otomobil satışında 6 ay ve 6 bin kilometre şartına takılmak istemeyen satıcılar, fiyatları hızla düşürmeye başladı.
Öte yandan online ilan siteleri de ikinci el oto alım-satımında tüketiciyi korumak üzere uyguladığı yeni düzenlemeleri hayata geçirdi.
SADECE YETKİLİ BAYİLER SIFIR MOTORLU KARA TAŞITI İLANI VEREBİLİYOR
Bu kapsamda; artık sadece otomotiv markalarının yetkili bayileri sıfır motorlu kara taşıtı ilanı verebiliyor. Yetkili bayilerin dışındaki satıcılar, ilan verirken “Aracın Durumu” kriterini sadece “İkinci El” olarak seçebilecek ve “Araç Kilometresi” için en az 6.000 km girebilecek. Ayrıca, girilen ilanların tüm bilgilerinin gösterildiği ilan detay sayfasında aracın durumunu gösteren “Sıfır” veya “İkinci El” ifadesi, sıralamada “Kilometre” bilgisinin önüne taşındı. Böylelikle; alıcıların, aracın ikinci el mi sıfır mı olduğunu, kilometresi ile birlikte görmeleri sağlandı.
İLAN SAYFASINDAN GÜNCEL LİSTE FİYATI BİLGİLERİNE ERİŞİM SAĞLANDI
Ek olarak ilan detay sayfasında, ilanı verenin talep ettiği fiyatın yanı sıra, aynı modelin distribütörü tarafından belirlenmiş “2022 Güncel Liste Fiyatı” da gösterilmeye başlandı. Böylece ilandaki araç için istenen fiyat ile sıfırının güncel liste fiyatı şeffaf bir şekilde tüketicilere sunulmuş oldu.
“KURALLARA UYMAYAN İLANLARI YAYINDAN KALDIRDIK”
Yeni düzenlemelerin hayata geçirilmesi ile ilgili konuşan sahibinden.com CEO’su Burak Ertaş: “Ticaret Bakanlığı’mız tarafından gerçekleştirilen düzenlemeleri dikkatle izleyerek bu alandaki yeni düzenlemeleri hayata geçireceğimizi daha önce duyurmuştuk. 15 Eylül itibarıyla duyurduğumuz düzenlemeleri devreye aldık. Bu kapsamda, yetkili bayii tarafından satışa sunulmayan ve 6.000km’den daha az km’si olan ilanları 15 Eylül 00:00’da kurallara uymadığı için yayından kaldırdık. Bu değişiklikler ile kullanıcılarımızın araç alım satım deneyimlerini daha da şeffaf hale getireceğimize inanıyoruz” dedi.
Antalya Galericiler Odası Başkanı İsmail Çağlar, düzenleme öncesi yaşanan hareketlilik ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Antalya Galericiler Odası Başkanı İsmail Çağlar, “Arkadaşlar şunu bilmiyor; 6 bin olunca satabilir misin? Satamıyorsun, 6 bin kilometreyi doldursan da 6 ay beklemek zorundasın. 6 ay doldurdun bu kez 6 bin kilometre olmasını bekleyeceksin.” dedi. Çağlar, “İlan sitelerine hiç alakası olmayan al-sat bile yapmayan kendine bu işi hobi olarak gören şahıslar araç koyuyor. Mesela bir kişi aracını 100 liraya koydu, sonra başka bir araç koyan o aracın boyası olduğunu görüp aynı değerde aracı 110 TL’ye bırakıyor. Bir başkası gelip kendi aracının 120 TL ettiğini söyleyerek o da 120 TL yazıyor. Fiyatlar otomatik olarak artıyor. Bu sitelere bir denetleme getirilmesi lazım. Ya ruhsat sahibi olması lazım, yetki belgesi galerici olduğunu ispat edenlerin buralara ilan vermesi lazım. Hiç alakası olmayan kişiler ilan koyup fiyatları yükseltiyorlar” dedi.
“PARALARI YIĞDILAR, DIŞARIDAN ARABA TOPLUYORLAR”
Araç alım satım konusunda büyük şirketlerin de denetlenmesi gerektiğini belirten Çağlar, “Benim vatandaşım bayiye gidiyor araba yok deniliyor. Sıfır aracın 5 ay sonra geleceği söyleniyor. Bunun yerine vatandaş 5 ay beklememek için 1 milyona alacağı araba yerine 1 milyon 100 bin TL’ye başka bir araç alıyor. 1986 yılından beri esnafım. 2001 ile 2012 yılları arasında bayilerden araç çekerdim. Günlük 20-30 tane araç aldığım günler olurdu. Biz araca bakar değeri neyse verir alırdık. Şimdi ne oldu her bayi 3-5 tane danışman aldı. Paraları yığdılar, dışarıdan araba topluyorlar. Bizim milletimizin gözünde galericilere güven azlığı var. Bayilere bizden daha çok güvenirler. Bayiler arabayı dışardan toplarken 100-101 liraya alırlar sonra 105-110 olarak satarlar. Çünkü adamların satma sıkıntısı yok dışarda gözde kurumsal güvenirlikleri var. Öyle aksedildikleri için bunlar fiyatları otomatik olarak yükseltilerek alıyorlar. Bunun önüne geçilmesi lazım, ben çip krizinin çok fazla olduğunu düşünmüyorum. Çip krizi var da neden ÖTV insin diye uğraşıyorlar olmayan arabanın neden ÖTV’si insin diye uğraşıyorlar” açıklamasını yaptı.
“RUHSAT SAHİBİ KİMSE ONUN ÜZERİNE PARA ÇIKARIN”
Araç alırken dikkat edilmesi gerekenleri de belirten Çağlar, “Yoldan geçenden araba almayın, yıllar önce bende dolandırıldım. Maliye ve oda kaydı var mı diye mutlaka sorulması lazım. Ama maliye ve oda kaydı yok, yoldan geçenden aldın o zaman dolandırılırsın. Belki düşük fiyata alırsın ama sonra muhatap alacağın kimse yok. Mutlaka hesaba parasını çıkarın bir de benim değil de bir başkasının üzerine para çıkart diyorlar. Ruhsat sahibi kimse onun üzerine para çıkarın bunlara dikkat edilmesi lazım” dedi.
“3-5 BİN TL’SİNE BAKMADAN SATMAYA BAŞLADILAR”
İkinci el otomobil piyasasında 6+6 düzenlemesinin etkisi değerlendiren Çağlar, “Devletimiz kendi açısından bununla ilgili önlem aldı. 6 ay ve 6 bin kilometre sınırı geldi. Arkadaşlar şunu bilmiyor; 6 bin olunca satabilir misin? Satamıyorsun, 6 bin kilometre doldursan da 6 ay beklemek zorundasın. 6 ay doldurdun bu kez 6 bin kilometre olmasını bekleyeceksin. İnşallah iyi olacak. Şirketler bir an önce satılsın, elimizden çıkaralım diye 3-5 bin TL’sine bakmadan satmaya başladılar. Piyasa hafif de olsa hareketlendi. Fiyatlar çok fazla düşmez, normal şekilde devam eder” ifadelerine yer verdi.