Anadolu’nun bağrında gökyüzüne baktılar

Melisa Vardal – Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu TÜBİTAK’ın geçen ay Diyarbakır Zerzevan Kalesi’nde gerçekleştirdiği Gökyüzü Gözlem Etkinliği’nin bir sonraki durağı Van oldu. Van Gölü’nün kıyısındaki Fidanlık Parkı’nda düzenlenen etkinlik yöre halkının yoğun ilgisiyle gerçekleşirken Türkiye’nin dört bir yanından astronomi tutkunlarını da buluşturdu. Etkinliğe kadınların ağırlıklı olarak başvurması dikkat çekerken aynı Diyarbakır’daki gibi her kuşaktan gökyüzüsever de alandaydı. Çocuklar annelerinin kucaklarında başka gezegenlere bakma fırsatı yakalarken aileler de en az onlar kadar heyecanlıydı. Katılımcılara burada bulunmanın nasıl bir his olduğunu sorduğumuzda karşımızda etkinliği bir fırsat olarak değerlendiren büyüklü küçüklü pek çok meraklı göz bulduk. Yıllar önce Antalya Saklıkent’te başlayan gözlem etkinliği Anadolu’nun doğusunda, kadim uygarlıkların buluşma noktasında bölge halkının merakıyla buluşuyor ve çok da güzel oluyor. Bu büyüleyici atmosferin bir parçası olmak için henüz geç kalmadınız. Göğe bakmak için 22 – 24 Temmuz’da Erzurum’a,  

18 – 21 Ağustos’ta Antalya’ya doğru bir rota çizebilirsiniz. 

Katılımcıların gözünden gökyüzü #göğebakmadurağı

Kadriye Dikel 

‘Torunum  uzaylı olacağım diyor’ 

Bu etkinlikten gurur duydum. Gökyüzüne ilgim küçüklüğümden beri var. 4-5 yaşındayken damda yatardık. Gökyüzüne bakardım, yıldızlara; sorardım, “Niye küçük?”, “Niye büyük”, “Niye ışık veriyor?” diye. Torunum 4 yaşında gezegenleri sayıyor. Beni gördükten sonra “Ben uzaylı olacağım” diyor. Çok mutluyum, çünkü Van’ı görmemiş olanlar, bu etkinlik sayesinde Van’a gelip görecek. Ben de ilk defa geliyorum ve çok beğendim.  

Hazel Dikel 

“Bir cevheri nerede yakalayacağımızı bilemeyiz” 

Matematik öğretmeniyim, okulda da TÜBİTAK’la ilgilendiğim için kendim ve kardeşlerim için başvuru yapmıştım. Annem de gelmek istedi. Hep beraber geldik. Gökyüzü ilgim annemden geliyor. Biz de küçükken damda yattığımız zamanlarda gerçekten o yıldızlar bize çok mükemmel, inanılmaz geliyordu. Onları yakından görmek muhteşem. Biz Diyarbakırlıyız, ben de köy okulunda öğretmenim. Köy çocukları da damda yatıyor, onlar da görüyor yıldızları. Bir dahaki sefere öğrencilerimle katılmayı düşünüyorum. Ben bu etkinliklere geldiğimde de hep öğrencilerime gösteriyorum, onlarda merak duygusu uyandırıyorum. Çünkü bir cevheri nerede yakalayacağımızı bilemeyiz. Onun için bütün herkese ulaşmalıyız. 

Kadriye Oruç Parlak – Fırat Parlak 

‘Ağrı’dan buraya neşeyle geldik’ 

Biz Ağrı’dan geliyoruz. Bizim oğlumuz Bilim ve Sanat Eğitim Merkezi’nde yedinci sınıf öğrencisi. O uzaya çok meraklı, onun gönlünü hoş etmek için geldik. Biz de meraklıyız, kendi merakımızı da gidermek istedik. Çok güzel bir etkinlik yapılmış bence. Çocukları, gençleri bu konuda özendirmek adına gerçekten güzel şeyler çıkacak diye düşünüyorum. Oğlumla birlikte ben de aynı şekilde gözlemliyorum. Kızımız da artık daha ilgili, zaten abisinin ilgisinden dolayı evimizdeki herkes neşeyle geldi buraya. 

Figen Görür Alkan 

‘Çocuklarımın doğru yolda olduğunu görmek mutluluk veriyor’ 

İlk defa buraya geldik, çocuklarımız bilime meraklı, onlar görsünler, farklı bir bakış açısı oluştursunlar istedik. Benim çocuklarımın elinde sürekli gökyüzü haritası var, bilim teknik dergisinden takip ediyorlar. Burayı duyunca çok heyecanlandılar. Gökyüzünü incelemek istiyorlar. Şehrimizde bilime öncelik etmeleri, bilimi çocuklara tanıtmaları, heveslendirmeleri çok güzel. Çocuğumun doğru yolda olduğunu görmek ve bilime olan sevdasının artması beni mutlu ediyor. 

Hakime Turan Yiğit 

‘Kendimi şanssız görüyorum, keşke bu nesilden olsaydım diye düşünüyorum’ 

Biz üç çocuğumla beraber katılıyoruz. Biz başvuruları kaçırmıştık, kızım TÜBİTAK Fen Lisesi’nde okuyor, onu çağırdıkları için katılabildik. Dün bizi arayıp söylediklerinde gerçekten çok mutlu oldum. Ben uzaya meraklıyım kendi çapımda, haberlerde hep onları okurum, takip ederim. Çocuklara da bunu aşılamaya çalışıyorum ama canlı canlı buraya gelmiş olmak, çocuklarda farklı bir duygu uyandırıyor. Bir de uzay öyle bir şey ki bir ufak kıvılcım yakaladığınızda ileriye götürüyor, dahasını merak edebiliyorsunuz. Van için de bir ayrıcalık. Kendimi şanssız görüyorum, keşke bu nesilden olsaydım diye düşünüyorum, inşallah gelecekteki çocuklarımız da şimdikilere göre daha şanslı olur ve bu bir kıvılcım olur. 

Görevlilerin gözünden #göğebakmadurağı

İrem Sezdi 

‘Çocukların ilgisi mutlu ediyor’ 

Uzman yardımcısı olarak bu teleskopun başındayım. İTÜ’de uzay mühendisliği okuyorum. Şenlikte çocukların soruları çok güzel. Sanki bizim gözlerimizin önlerinde bazı filtreler var ama çocuklarda bu yok. Mavi yıldız göreceksiniz diyorum, “Niye mavi?” diye soruyorlar. Çocukların ilgisi bizi çok mutlu ediyor. Bizi de düşünmediğimiz şeyleri düşünmeye zorluyorlar aslında. 

Yücel Kılıç  

‘Ulaşamadığımız insanlara ulaştık’ 

Ben TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi’nde uzman astronomum. Antalya’da düzenliyorduk sonra Diyarbakır’da başladık şimdi de Van’dayız. Antalya’ya sadece gökyüzüne ilgisi olan insanlar geliyordu. Ama Diyarbakır ve Van’dan sonra gökyüzüne yine ilgisi olan ama daha önce bir şekilde ulaşamadığımız insanlar da “Aaa böyle teleskoplar mı varmış?” diye katılmaya başladılar. 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir