Altın ve petroldeki yükselişin nedeni belli oldu

Petrol fiyatları haftanın ilk gününde sert yükseliş gösterdi. Brent petrol 5 dolardan fazla artarak 86 dolarları gördü. Altın ise ABD’deki banka krizi nedeniyle sert yükseliş gösterdi.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Ata Yatırım Stratejisti Batuhan Özşahin şu ifadeleri kullandı: “Petrol fiyatlarındaki ani yükselişin sebebi, OPEC’in bu hafta sonu sürpriz bir kararla petrol üretiminde günlük 1 milyon varillik bir kısıntıya gitmesi sebep oldu.

“50 BAZ PUANLIK İNDİRİM YAPACAĞINI FİYATLAMAYA BAŞLADI”

Ons altın fiyatları ABD’deki bankacılık kriziyle birlikte 1815 dolarda seviyesinden 1995 dolar seviyelerine kadar hızlıca yükseldikten sonra son 2 haftadır yatay bir seyir izliyor. Bunda ABD reel faizlerinde hızlı düşüş sonrası bir toparlanmanın etkisi olduğunu görüyoruz.

Mart ayı başında FED’in 2023 yılında 75 baz puan faiz artırımı yapmasını bekleyen piyasalar, bankacılık krizinin resesyonu tetikleyebileceği düşüncesiyle bir noktada 2023 yılı içerisinde toplam 100 baz puan faiz indirimi yapabileceğini fiyatlarken, FED başkanı Powell’ın şahin mesajları ve bankacılık sektörü krizinin kontrol altına alınmasıyla birlikte yılsonuna kadar 50 baz puanlık indirim yapacağını fiyatlamaya başladı.”

Dinamik Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Ceyhun Yavaş ise açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “OPEC beklenmeyen bir karar alarak Mayıs itibarı ile 1 milyon varil kısıntıya gideceğini açıklamasıyla petrol fiyatlarında 86$ seviyesini gördük.

“2066 DOLAR DİRENÇLERİ HEDEFLENEBİLİR”

Geçtiğimiz haftalarda ABD’de banka krizinin görülmesiyle birlikte altında sert bir sıçrama gördük. Ardından tansiyonun düşmesiyle birlikte 1950$ seviyesine kadar gerileyen değerli emtia, tekrardan 1995$ direncini test etmeye hazırlanıyor. İçeride ise gram altın da bu gelişmelerden etkilenirken buna ek olarak da dolar kurundaki ılımlı yükselişin de etkisi olduğu görüşündeyiz. Altındaki yükselişin yoğun gündemle birlikte devam edeceğini düşünüyoruz. Ons altında, 1995$ seviyesi üzerinde kalıcılık sağlanması halinde 2032$ ve 2066$ dirençleri hedeflenebilir. Olası geri çekilmelerde ise 1964$ desteği önemli olacağından yanayız.

Tarım dışı istihdam öncesinde Fed’in faiz artırım beklentileri %55 olasılıkla 25 baz puan artış olacağı yönünde bir fiyatlanmayı takip ediyoruz. %45 olasılıkla da Fed’in bir aksiyon almayacağı işlemlere yansıyor.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir