Altın ve dolar yatırımı olanlar dikkat: Borsadaki yükselişin nedeni belli oldu!

Milliyet.com.tr/ Son günlerde piyasalarda yaşanan dalgalı seyir vatandaşın dikkatini çekmeye devam ediyor. BIST 100 endeksi 7 bin 200 puanı aştı. Peki altın ve dolarda yön ne olur? İşte detaylar….

YÜKSELİŞİN SEBEBİ NE?

Ata Yatırım Hazine Direktörü Etem Öztekin Milliyet.com.tr’ye yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: Gelişmiş ülkelerde merkez bankalarının önümüzdeki dönemlerde sıkılaşma adımları konusunda daha ihtiyatlı bir tavır sergileyebilecekleri beklentisi altının son dört ayın en güçlü kapanışını yapmaya hazırlanmasını beraberinde getiriyor. Cuma günü açıklanan verinin Haziran ayında ABD enflasyonunda artış hızının son iki yılın en düşük seviyesine gerilediğini göstermesi Fed’in 1980’lerden bu yana en hızlı faiz artış sürecinde sona gelmiş olduğu beklentisini de pekiştirdi. Aynı gün ECB tarafında ise Stournaras ve Kazimir’in ekonomik aktivitede görünen yavaşlama nedeni ile faiz artışlarının sonlandırılması yönünde paylaştıkları beklentileri takip ettik. Son aylarda her iki merkez bankasının da sıkılaşan para politikası altın üzerindeki aşağı yönlü baskıyı hissettiriyordu. Bugün ise hem faizlerde tepe noktasına ulaşılmış olması, hem de gündemde yerini koruyan resesyon riskleri altın fiyatlarına destek olmaya başlamış durumda. Başta ABD olmak üzere gelişmiş ekonomilerden yeni bir enflasyon dalgasına işaret edecek bir veri akışı gözlenmemesi halinde konjonktürün yeniden altın için destekleyici bir hal aldığı söylenebilir.

KURLARDA STABİLİZASYON SAĞLANDI MI?

Ekonomi yönetiminde atılan doğru adımların yanı sıra geçtiğimiz hafta Merkez Bankası başkan yardımcılarının değişimi sonrasında, ileriye yönelik beklentilerin geçmiş döneme kıyasla önemli miktarda iyileştiğini söylemek mümkün. Rezerv birikimindeki hız, Temmuz ayının ilk haftalarındaki kadar yüksek olmasa da, kuru sadece müdahaleler yoluyla savunma politikasının bırakıldığı kolayca anlaşılabiliyor. Önümüzdeki dönemde, başlayan yabancı girişlerinin hangi hızda devam edeceği ve Körfez ülkeleriyle yapılan anlaşmaların döviz girişlerinin zamanlaması, TL’nin en azından reel olarak değerini sonbahar aylarına kadar korumasında önemli etkenler olacağını düşünüyoruz.

BORSADA YENİ HEDEF NE? YÜKSELİŞ DEVAM EDER Mİ?

Atılan rasyonel adımlar sonrasında düşen ülke risk primleri, stabil döviz kurları, daha gerçekçi ama öngörülebilir enflasyon patikası, uzun süre sonra gelen yabancı yatırımcı girişi gibi olumlu gelişmeler, Temmuz ayı ortasından itibaren düşen TL mevduat faizi ortamı ile birleştiğinde Borsa İstanbul hisse senedi piyasası için uygun bir ortam oluştu. Bu uygun ortamı bozacak bir gelişme olmadığı takdirde, kısa düzeltmeler olsa da borsada yönün bir süre daha yukarı olacağını düşünüyorum.”

Dinamik Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Ceyhun Yavaş ise açıklamasında şu ifadeleri kullandı: ” Geçtiğimiz hafta Fed piyasa beklentileri dahilinde 25 baz puanlık bir artışa gitti. Kararın ardından Fed Başkanı Powell’ın faiz artırımlarına yönelik bir yönlendirme yapmamış olması ve enflasyon hedefine yönelik vurgunun kalkmış olmasını piyasalar olumlu algıladı ve emtia grubunda bir ralliyi takip ettik. Altında dip seviye tekniksel bazda görüldü diyebiliriz ama Fed’in masasında hala hedefler doğrultusunda düşmemiş bir enflasyon ve riskli olarak görülen bir bankacılık sektörü bulunuyor. Altında konusuna tekrar gelirsek eğer Powell’ın da dediği gibi makro verilere göre değerlendirmemiz daha doğru bir analiz yapmış olacağımızı düşünüyoruz.

DÖVİZ KURLARINA DAİR ÖNGÖRÜNÜZ NEDİR?

Döviz kurlarındaki yükseliş eğiliminin momentum kaybetmiş olması ya da zayıf hareketlerin görünmesi kurlarda stabilizasyon şeklinde yorumlanmaması gerektiği görüşündeyiz. Kurlarda stabilizasyon sağlanabilmesi için TCMB’nin piyasalar üzerinde proaktif bir rol benimsemesi gerekmektedir. Bu rol içinse TCMB’nin makroekonomik projeksiyonlarının piyasalarca kabul görülmesi gerektiğini düşünüyoruz. TCMB’nin attığı adımlar yavaş olmakla beraber piyasalarda etkin olmaya başladığını görmekteyiz. Bu eğilimin devam etmesi halinde ise kurlardaki ılımlı yükselişin momentum kaybetse de devam edeceği kanısındayız.

BORSADA YENİ HEDEF NE?

Borsa İstanbul’da TL bazlı olarak konuşmak zor olsa da 7200 seviyesini referans olarak kabul edebiliriz. Bu seviye üzerinde kalındığı sürece 8000 seviyesi hedeflenebilir. Olası geri çekilmelerde ise 7000 ve 6700 destekleri ön plana çıkabilir. Dolar bazlı grafiklere baktığımızda ise 268$ seviyesinden fiyatlanmaktayız. 250$ seviyesi üzerinde kaldığımız sürece 300$ direncinin hedeflenebileceği görüşündeyiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir